Kunst van eigen bodem

Kunst is hoogdrempelig en bevindt zich bij voorkeur in stoffige musea. Althans, dat is wat heel wat mensen denken. Gelukkig zijn er onze Belgische creatievelingen nog om dat cliché te ontkrachten. Naar aanleiding van de nationale feestdag geven we hen de aandacht die ze verdienen. Beginnen doen we in het Magrittejaar met de Brusselse surrealist, om vervolgens enkele meer hedendaagse artiesten te belichten.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

1. De surrealistische schilder René Magritte

AFP / M. Bureau

De Brusselse schilder René Magritte maakt kunst met een grote K, maar ook met een twist. Zijn pijpen, paraplu's, wolken en appels zijn intussen uitgegroeid tot wereldwijde symbolen van het surrealisme, maar over het dagelijkse leven van de creatieveling is heel wat minder geweten. Zo'n 24 jaar lang leefde Magritte in Jette, waar hij precies 50 jaar geleden overleed. Voor het stadsbestuur van de Brusselse gemeente reden genoeg om 2017 uit te roepen tot het jaar van Magritte. De beroemde schilder wordt uiteraard in de bloemetjes gezet in het Magritte-museum, maar je kan hem ook beter leren kennen door een kijkje te nemen in zijn oude woonst, in de Van Esseghemstraat in Jette.

2. Houtskoolkunstenaar Rinus Van de Velde

Foto Tim Van Laere

Achteloos en eenvoudig op het eerste zicht, intrigerend en intelligent voor wie net iets langer de tijd neemt om naar de imposante houtskooltekeningen van Rinus Van de Velde te kijken. Zijn monumentale werken baden in een soort duister surrealisme en houden vaak het midden tussen schets, foto en tekening. Vanaf 7 september stelt deze Leuvense Antwerpenaar nieuw werk tentoon bij Tim Van Laere Gallery. Het Kuifje-album De zonnetempel deed dienst als inspiratiebron voor de unieke collectie van tekeningen, sculpturen, decorelementen en keramiek die er te zien zal zijn.

 

3. De complexloze kunst van Bué The Warrior

Foto R.V.

Het woord ‘Bué' betekent ‘damp' of ‘mist' in het Frans en dat is ook exact waar het werk van de graffitikunstenaar voor staat: zijn muurschilderingen zijn tegelijk aan- en afwezig. Zijn werken zijn steevast speels, kleurrijk en complexloos. Bij Bué hoef je je dus niet aan politieke statements of ingewikkelde maatschappijkritiek te verwachten. Zijn werken zijn louter bedoeld als entertainment.

4. Emilio López-Menchero: multimediale maatschappijkritiek

Foto R.V.

Wie wél op zoek is naar een maatschappelijke meerwaarde, is bij Emilio López-Menchero op het juiste adres. Deze Spanjaard woont al jaar en dag in Sint-Gillis, waar hij werkt aan zijn bonte collectie schilderijen, tekeningen, foto's, video's en performances. Juist ja, López-Menchero beantwoordt perfect aan het cliché van de creatieve duizendpoot, maar doet er tegelijk alles aan om in zijn werk alle andere clichés te ontkrachten.

5. Koen Vanmechelen: conceptuele kunst op kippen- en kindermaat

Foto Maryse Leysen

De trage maar gestage zoektocht naar de hybride of kosmopolitische kip loopt als een rode draad door het leven van Koen Vanmechelen, een conceptueel kunstenaar die al sinds z'n vijfde gefascineerd is door het dierenras. En hoewel de kip en het ei steevast centraal staan, drukt hij zich uit met tekeningen, schilderijen, video's en installaties die vaak ethische en filosofische kwesties centraal stellen. Dat klinkt misschien nogal zwaar, maar het omgekeerde is waar. Zijn kunst is ook perfect geschikt voor kinderen.

Mare Hotterbeekx