Ontdek België, weg van de platgetreden paden

Het toerisme zit in België in de lift. Steeds meer buitenlanders vinden de weg naar ons land om te genieten van onze keuken, onze cultuur, onze architectuur en ons rijke verleden. Naar aanleiding van de nationale feestdag neemt Metro je mee naar enkele steden en dorpen die doorgaans onder de radar blijven.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Eupen, het uiterste oosten

Foto Wikipedia

De administratieve hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap, in het uiterste oosten van het land, telt meer dan 20.000 inwoners. Het is een residentiële stad die vooral bekendstaat om het historische centrum, de vele kerken in barokstijl en het chocolademuseum. Sinds het Verdrag van Versailles in 1919 maakt Eupen deel uit van België. De stad is de ideale uitvalsbasis voor natuurliefhebbers die van daaruit de wijde omgeving willen verkennen en gaan wandelen in het natuurpark van de Hoge Venen en het Natuurcentrum van Botrange. Je kan er zelfs terecht om te skiën, op voorwaarde dat de weergoden meewerken natuurlijk.

Crupet, een stukje historie

Foto M. Rossignol

In 1996 werd Crupet uitgeroepen tot een van de negen mooiste dorpen van Wallonië, meteen het bewijs dat het niet hoeft onder te doen voor de meeste middeleeuwse steden in ons land. Het hele jaar door trekt deze Waalse parel bezoekers aan die zich in de Naamse Condroz-streek komen onderdompelen in een lang vervlogen tijdperk. Het straatbeeld wordt er bepaald door fermettes, molens en oude stenen huizen uit de 17de en 18de eeuw. Crupet telt ook een heleboel beschermde gebouwen, zoals de Sint-Maartenskerk uit de 12de eeuw of de Donjon Carondelet, een toren uit de 11de of 12de eeuw die uitgeeft op een meer. Als extraatje is er nog een bezienswaardigheid met een zekere cultstatus: de kunstmatige grot van Sint-Antonius, ook wel bekend als de ‘grot van de duivel'. Die bijnaam heeft het bijzondere gebouw te danken aan het beeld van de antichrist dat de achterkant siert.

Furfooz, een staaltje Provence

Foto R.V.

Furfooz, een dorp van amper 150 inwoners, is een authentiek stukje Provence aan de oevers van de Lesse. Alleen al het prachtige park van 50 hectare is een bezoek van meerdere dagen waard. Dit natuurreservaat vlakbij Dinant kan teren op een rijke biodiversiteit. De wilde fauna en flora gaan er hand in hand met archeologische wonderen die je meenemen op een reis doorheen de eeuwen. Wanneer je er rondwandelt, kan je letterlijk verschillende lagen uit het verleden aanraken. De wandelroute van een viertal kilometer neemt je mee langs prehistorische grotten, Romeinse termen en ruïnes uit de middeleeuwen, ideaal voor een uitje met het gezin. De afwisseling van bossen, vlaktes en grotten is een zegen voor fervente wandelaars en aspirant-speleologen.

Mechelen, het hippe alternatief

Foto Aikon producties

Mechelen heeft de voorbije jaren haar duffe imago van zich af kunnen schudden en groeit stilaan uit tot een hip alternatief voor het grotere Antwerpen. Heel wat originele boutiques, koffiebars en cafés schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast blijft het een historisch interessante stad, wat ook Unesco begrepen heeft. De organisatie klasseerde vijf Mechelse trekpleisters uit tot werelderfgoed: de Sint-Romboutstoren, het Groot-Begijnhof, de Ommegang, het Belfort en de Beiaardcultuur. En dat allemaal op wandelafstand van elkaar.

Tongeren, de oudste stad van het land

Foto R.V.

Wie echt wil ondergedompeld worden in de historie van België, moet richting Limburg trekken naar de oudste stad van ons land. Tongeren ademt geschiedenis. Zo sta je er op het marktplein oog in oog met het standbeeld van Ambiorix en word je in het Gallo-Romeins Museum terug gekatapulteerd in de tijd: van de prehistorie tot de periode van de Romeinen en de Galliërs. Op zondag kan je in de Limburgse stad kuieren door de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux, die al dertig jaar bestaat. Vanaf 6 uur 's ochtends kunnen vroege vogels moois op de kop tikken bij de meer dan 350 standhouders.

Grimbergen, de parel van Brabant

Wikimedia / J. Bakker

Grimbergen staat uiteraard bekend voor het gelijknamige abdijbier, maar deze kleine parel heeft meer te bieden. De gemeente ligt op een steenworp van Brussel, toch kan je in deze groene oase ontsnappen aan alle drukte. De ideale manier daarvoor is de Prinsenwandeling, waarbij je de ruïnes van het Prinsenkasteel verkent. Wie echt helemaal van de aardbol wil verdwijnen kan de ruimte in bij de Volkssterrenwacht Mira. Bij helder weer zijn met de astronomische instrumenten zelfs de vele kraters en bergen op de Maan, de ringen van Saturnus en delen van Jupiter zichtbaar.

Heleen De Bisschop en Gaëtan Gras