Webwinkels lichten maandelijks 1.300 Belgen op

maandelijks 1300 belgen opgelicht
Foto Pexels

Uit een analyse van ‘Worldline’ blijkt dat maandelijks 1.300 Belgen opgelicht worden door webwinkels. Velen ontvangen hun bestelling niet, anderen ontvangen pure namaak.

Wanneer je  aankopen doet met 20% korting, ben je beter op je hoede. ‘Worldline’, de beheerder van elektronisch betaalverkeer, waarschuwt voor onbetrouwbare handelaars. De producten worden vaak aangeboden door Chinese handelaars, maar ook pop-upadvertenties op sociale media zijn een teken van oplichterij.

Mensen die bedot zijn, kunnen terecht bij www.mijnkaart.be. Het bedrag wordt zo snel mogelijk terug gestort en de handelaar wordt onderzocht. Vorig jaar werden al 2.599 webshops gesloten door de Economische Inspectie.

Tips

Hoe kan je nu weten wanneer je opgelicht wordt? Kijk steeds na of de handelaar betrouwbaar is als je van plan bent om een aankoop via het internet te doen. Staat ‘https’ voor het webadres, dan is de website beveiligd. Ga ook na of er klachten zijn over de webshop. Als merkproducten aan een lage prijs verkocht worden, moet er een belletje gaan rinkelen.