België is tiende beste land voor kinderen

België is tiende beste land voor kinderen
Belga / C. Ketels

België neemt van alle landen ter wereld de tiende plaats in in het Stolen Childhood Report. Dat beoordeelt de leefsituatie van kinderen. De top tien wordt volledig ingenomen door Europese landen.

Hoezeer je de ‘tirannie’ van je ouders als puber wel niet verfoeide, België is niet de slechtste plek om als kind in op te groeien. We staan zelfs tiende op de wereldranglijst die Save The Children heeft opgesteld. Die internationale organisatie zet zich in voor het welzijn van kinderen en beoordeelt, naar aanleiding van Internationale Dag van het Kind, hun situatie in elk land in het Stolen Childhood Report.

Eindscore van 978 op 1000

België scoort daarin goede punten. Ons land belandt op de tiende plaats, die we delen met Cyprus, Duitsland en Zuid-Korea. In de top drie zitten, niet verrassend, twee Scandinavische landen. De lijst wordt aangevoerd door Noorwegen. Daarna volgen Slovenië en Finland. In de top tien zijn er voor de rest enkel Europese landen terug te vinden.

Het goede resultaat dankt ons land onder andere aan de lage kindersterfte. Maar 4,1 kinderen op de 1000 sterven voor hun vijfde levensjaar. Bovendien gaat slechts 0,8% van de schoolplichtige kinderen niet naar school. Zo’n 2,2% van de tieners is al getrouwd en 8,1 jongeren op de 1000 heeft al een kind gekregen. Tot slot zijn slechts 0,4 personen onder de 19 jaar het slachtoffer van een moord in ons land. Die statistieken zorgen voor een straffe eindscore van 978 op 1000.

Slechtste leerlingen liggen in Afrika

In België mag het dan wel goed vertoeven zijn voor jongeren, in andere landen is de situatie voor kinderen nog steeds schrijnend. De tien landen die onderaan de rangschikking bengelen liggen allemaal in Afrika. De slechtste leerling is Niger, gevolgd door Angola en Mali.

Verspreid over heel de wereld hebben 263 miljoen kinderen nog geen toegang tot onderwijs. Zo’n 168 miljoen kinderen worden aan het werk gezet, waarvan de meerderheid, 85 miljoen, een gevaarlijke job uitoefent. Ook in conflictgebieden blijven kinderen niet buiten schot. Bijna 28 miljoen minderjarigen hebben door geweld hun woonplaats moeten verlaten. Elk jaar worden er ongeveer 16 miljoen vrouwen tussen 15 en 19 jaar oud moeder en 4 miljoen meisjes trouwen voor hun vijftiende verjaardag.