Avocado’s dreigen flink duurder te worden

Avocado's
Foto Pexels

Gisteren schreven we al dat ijsjes deze zomer duurder zullen worden, en nu hebben we gelijkaardig nieuws over de avocado. Door de toenemende populariteit en slechte oogsten is de kans groot dat ook de prijs van de groene vrucht zal stijgen.

In een salade, geplet in guacamole of op een toast: een gerecht met avocado stelt nooit teleur. Vorig jaar werd door foodkenners dan ook uitgeroepen tot “het jaar van de avocado”, en ook in 2017 is de hype nog lang niet gepasseerd. Maar jammer genoeg gaat de populariteit van de gezonde lekkernij hand in hand met een prijsstijging.

Want niet alleen bij ons, maar ook in China wordt de avocado en masse geserveerd. Vanuit Latijns-Amerika groeit de export van avocado’s naar China elk jaar met maar liefst 250%.

Droogte

Een bijkomend probleem is de droogte in Mexico, Peru en Californië, regio’s waar doorgaans veel avocado’s worden geproduceerd. Zo heeft Bloomberg berekend dat 10 kilo van de lekkernij meer dan 25 euro kost in Mexico, wat twee keer is als een jaar geleden. Er zit dus niets anders op dan hopen dat de prijsverandering zich hier niet te hard laat voelen.