Indiase webwinkel begint met de verkoop van cash

AFP / N. Nanu

Sinds de regering van premier Modi vorige maand de briefjes van 500 en 1.000 roepie uit circulatie genomen heeft, kampt India met een ernstig cashtekort. Een webwinkel speelt daar nu slim op in.

Snapdeal biedt sinds deze week de ‘[email protected]’-dienst aan. Die biedt Indiërs in bepaalde steden de mogelijkheid om tot 2.000 roepie (28 euro) in cash te laten leveren. De dienst is een logisch antwoord op het cashtekort in India. Door de afschaffing van de briefjes van 500 en 1.000 roepie is maar liefst 86% van alle contanten verdwenen. Die regeling kadert in anticorruptiemaatregelen van premier Modi. Zelfs banken kunnen geen biljetten garanderen.

“De lancering van deze ‘cash-on-demand’ dienst moet onze klanten helpen om deze cashcrisis te overbruggen”, liet Rohit Bansal, mede-oprichter van Snapdeal, weten in een statement. De webwinkel vraagt ook slechts één roepie (één eurocent) voor de levering van broodnodige contanten.

Snapdeal zelf haalt de biljetten op met zijn dagelijkse activiteiten. In India is het mogelijk om onlinebestelling cash te betalen wanneer het product geleverd wordt.