Indiase premier zoekt steun voor maatregelen tegen corruptie

Indiase premier zoekt steun voor maatregelen tegen corruptie
Indiase premier zoekt steun voor maatregelen tegen corruptie

De Indiase premier Narendra Modi zoekt steun bij de bevolking voor de regeringscampagne tegen corruptie. Hij zei nergens voor te zullen stoppen, ondanks doodsbedreigingen. India had de briefjes van 500 (6,8 euro) en 1.000 roepie (13,6 euro) uit circulatie genomen, nu de regering zwart en vals geld aanpakt. Er is weliswaar groeiend ongenoegen bij de bevolking, door de lange wachtrijen bij banken en automaten om de briefjes in te wisselen.

In de westelijke staat Goa vroeg Modi de Indiase bevolking hem vijftig dagen te geven om illegaal verkregen rijkdom en vals geld uit te roeien. “Ik ken de krachten waartegen ik het heb opgenomen”, aldus Modi. “Ze zullen me niet laten leven, want hun buit is in moeilijkheden. Ze zullen proberen me te vernietigen. Laat ze doen wat ze willen. Help me gedurende vijftig dagen. Het land moet me enkel vijftig dagen helpen.”

Modi zei dat het volk op hem stemde om corruptie te bestrijden. “Zou ik dat dan niet doen? “, zei hij in een emotionele speech.

Op nieuwszenders is te zien hoe mensen aan banken staan aan te schuiven en de maatregel steunen. Wel zeggen ze dat de maatregel op een betere manier had moeten worden toegepast, om de mensen problemen te besparen.

Volgens functionarissen is al meer dan 2 biljoen roepie ingediend in verschillende banken sinds woensdag.

Bron: Belga