Wetenschappers vernoemen parasiet naar Barack Obama

Alsof de belediging van de Filipijnse president Rodrigo Duterte nog niet genoeg was, is er deze week ook een parasiet naar president Obama vernoemd. De wetenschapper die de keuze gemaakt heeft, onderstreept dat het geen belediging, maar een groot eerbetoon is.

De Baracktrema obamai is een petieterige parasitische platworm die door biologieprofessor Thomas Platt gevonden werd in het bloed van schildpadden. Platt mocht de parasiet dus ook een naam geven en verkoos om het microscopische beestje te vernoemen naar president Barack Obama.

Op het eerste zicht lijkt het misschien niet echt een eer om een naam te delen met een parasitisch wezen, maar dat is het volgens Platt wel. De biologieprofessor, die nu met pensioen is, heeft doorheen zijn carrière 32 diersoorten benoemd. Zo zijn er beestjes met namen gebaseerd op zijn schoonvader en de professor die zijn doctoraat begeleid heeft. “En naar andere mensen waarvoor ik veel respect heb. Dit is dus mijn eigen manier om onze president te eren”, aldus Platt aan AP.

Parasieten, die in andere dieren leven en hun voedingstoffen stelen, hebben volgens Platt ook een onterecht slechte reputatie. De vergelijking tussen Baracktrema obamai en Barack Obama is blijkbaar niet eens zo ver gezocht. “De worm is lang, smal en ongelofelijk cool. Bovendien is de parasiet een fenomenaal veerkrachtig organisme. Ik heb bijzonder veel ontzag en respect voor hen”, vervolgt Platt.

“Parasieten zijn cool, cruciaal voor het leven en overal rondom ons”, getuigt bioloog Michael Sukhedo van het Journal of Parasitology, het wetenschappelijk blad dat de studie van Platt publiceert. “Hoewel de benoeming van een dier vaak een grote eer is, wordt het bij parasieten soms gebruikt om wraak te nemen. Zo heeft een bioloog ooit een hele soort vernoemd naar haar ex: de microphallus“, verklaart Sukhedo, die nog toevoegt dat het in dit geval daadwerkelijk een eerbetoon is.

De Baracktrema obamai is verwant aan een worm die gevaarlijke ziektes kan veroorzaken bij mensen, maar onschadelijk is voor schildpadden. Het is niet het eerste dier dat naar president Obama vernoemd wordt. Een spin, een vis en een uitgestorven hagedis delen hun naam ook met de 44ste president van de Verenigde Staten.

Foto AFP / S. Loeb