Duterte heeft er spijt van dat hij Obama “hoerenzoon” noemde

Duterte heeft er spijt van dat hij Obama "hoerenzoon" noemde

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft er spijt van dat hij zijn Amerikaanse amtbsgenoot Barack Obama heeft beledigd. Duterte noemde Obama een “hoerenzoon”, waarop de Amerikaanse president besliste om een ontmoeting met zijn collega in Laos af te zeggen. Duterte had Obama een “hoerenzoon” genoemd en gezegd dat hij enkel verantwoording moet afleggen aan het Filipijnse volk, nadat Obama verklaarde dat hij het tijdens het geplande gesprek met Duterte wilde hebben over de mensenrechtensituatie op de Filipijnen, en de manier waarop het land omgaat met drugsdealers en de buitengerechtelijke executies wilde aankaarten.

“De directe aanleiding van mijn harde commentaren waren bepaalde vragen van de pers waren die mij bezorgd en bedroefd maakten, en we betreuren dat het leek dat het om een persoonlijk aanval ging tegen de Amerikaanse president”, aldus Duterte in een mededeling.

“Onze delegaties zijn akkoord gegaan dat de bilaterale ontmoeting tussen onze twee naties uitgesteld is sine die, in het licht van de problemen waaraan we nog moeten werken”, aldus Manilla nog.

De 71-jarige Duterte is omstreden omdat hij zijn gewelddadige strijd tegen drugsdealers in de stad Davao, waar hij jarenlang burgemeester was, wil uitbreiden naar de rest van het land. Hij heeft er onder meer openlijk toe opgeroepen drugshandelaars om te brengen. Mensenrechtenorganisaties verwijten Duterte dat hij doodseskaders duldt.

bron: Belga