Met deze truc word je creatiever

Altijd al een creatief genie willen zijn, maar je zit opgescheept met het verbeeldingsvermogen van een mossel? Dan is de oplossing een stuk simpeler dan je zou verwachten. Je moet gewoon denken dat je origineel en artistiek bent. 

Onderzoekers van de universiteit van Maryland gaan ervan uit dat mensen niet als creatieveling worden geboren. Daarom vroegen ze aan 200 mensen om zich in te beelden dat ze ofwel een excentrieke poëet waren of een stijve bibliothecaris. Vervolgens moesten de deelnemers bij verschillende objecten vertellen wat ze er allemaal mee kunnen doen.

Wat blijkt? Zowel het aantal voorstellen om het voorwerp te gebruiken, als de originaliteit van deze ideeën verschilde sterk tussen de twee groepen. De proefpersonen die zich moesten voorstellen dat ze een poëet waren, kwamen heel wat creatiever uit de hoek dan de bibliothecarissen.

Context en perspectief

De wetenschappers besluiten dat creativiteit niet per se als een ‘eigenschap’ moet worden gezien, maar als iets dat meer met context en perspectief te maken heeft. Of om het met de woorden van creatieveling en Britse komiek te zeggen: “Creativiteit is geen talent. Het is een manier van werken. Het heeft niks met IQ te maken. Creatieve mensen weten zichzelf in een bepaalde stemming te krijgen, waardoor ze creatief worden.”

Foto Pexels