Geef je creativiteit een boost met deze 10 tips

Iedereen moet wel eens beroep doen op zijn ongetwijfeld fenomenaal probleemoplossend vermogen. Denk maar aan een paper die je moet schrijven voor school, of je chef die een geniale inval van jou verwacht. Creatief zijn is niet makkelijk, en al zeker niet op commando. Gelukkig zijn er heel wat manieren om je vindingrijke brein te prikkelen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Laten we maar meteen een mythe uit de wereld helpen: je wordt niet als creatieveling geboren. "Ik ben gewoon niet creatief aangelegd" kan je dus niet langer gebruiken als een geldig excuus. Maar wat is het dan wel, creativiteit?  Volgens de Van Dale is het een vermogen om iets nieuws te scheppen, door buiten de geijkte hokjes van 'het normale' te denken. Het gaat met andere woorden om bepaalde associaties maken in je hoofd en nieuwe linken leggen. En dat is best moeilijk. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je creativiteit te prikkelen.

Foto Flickr

1. Dagdromen

Wie tot nieuwe ideeën wilt komen, moet zijn of haar geest daar ook de speelruimte voor geven. Door enkele uren te dagdromen of uit een raam te staren, kunnen je gedachten alle kanten uitzweven. Soms zie je dan ineens verbanden tussen ideeën en fantasieën en krijg je een miraculeus 'eureka'-moment. De link tussen dagdromen en creatief denken is overigens verre van nieuw, en werd in 1907 al druk besproken door de grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud.

2. Surf doelloos rond op het internet

Dichter, schrijver en professor creatief schrijven Kenneth Goldsmith richtte vorig jaar het vak 'Tijd verdoen op het internet' op aan de universiteit van Pennsylvania. "Afleiding, dagdromen en multi-tasken zijn verplicht", zo luidt de vakomschrijving. Hij is er van overtuigd dat studenten hun creatieve geest kunnen losweken door te scrollen door sociaalnetwerksites, te chatten met vrienden en kattenfilmpjes te bekijken.  Zo lijkt het eindeloos klikken van de ene site naar de andere ook op de warrige opeenvolging van gedachten. Al bestaat de kunst er wel in om deze gedachten te verwerken tot een fenomenaal creatief resultaat.

3. Verveling

Naast dagdromen zou je creatieve vermogen ook baat hebben bij een stevige portie verveling. Uit pure frustratie van het nietsdoen, voelen veel mensen de drang om zich nuttiger te gaan bezighouden. "Verveling zorgt ervoor dat mensen - in tegenstelling tot de situatie waarin ze zich op dat moment bevinden - hun inspannende activiteiten als meer zinvol gaan beschouwen. Ze zullen die activiteiten dan ook sneller terug zullen gaan nastreven", zzo zei Andreas Elpidorou onderzoeker aan de Universiteit van Louisville. Mensen die genieten van het gelukzalige nietsdoen, zullen eerder in die zweem van verveling blijven hangen.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

4. Zorg voor een zacht achtergrondgeluid

Behalve de lekkere koffie, wifi en sociale interactie is er nog een uitstekende reden om eens te werken in een koffiebar. Onderzoekers van de universiteit van Illinois Urbana-Champaign vonden namelijk dat de juiste hoeveelheid achtergrondgeluid, zoals in een koffiebar, zorgt voor een verhoogde creativiteit. Zo zou het geroezemoes vermengd met het puffen van het koffieapparaat goed zijn voor een achtergrondvolume van ongeveer 70 decibel. Ideaal om alle creatieve hoeken van je brein te ontdekken.

Heb je niet de luxe om je kantoor of leslokaal in te ruilen voor een koffiebar? Dan kan je terecht bij de app Coffitivity. Die verzamelde een reeks geluiden die ook te horen zijn in een echt koffiecafé: denk aan tikkende schoenen, flarden van een gesprek en het geluid van versgemalen koffie.

5. Heb altijd pen en papier bij de hand

We worden dagelijks overspoeld door tonnen informatie. Omdat het overgrote merendeel van die informatie automatisch door onze hersenen worden opgenomen, glippen er ook bijzonder veel prikkels door de mazen van ons aandachtsnet. Heb je even de tijd? Neem dan pen en papier en schrijf alles neer wat in je opkomt. Dankzij deze pure vorm écriture automatique geef je je hersenen de kans om alle passerende gedachten naar buiten te brengen.

6. Schrijf een (fictief) verhaal

Wie een grotere gevoeligheid voor artisticiteit vertoont, kan ook altijd proberen om een mooie prozatekst of een stukje poëzie neer te pennen. Volgens de Freudieaanse psychoanalyse geeft de fictieve aard van een prozatekst mensen de vrijheid om zichzelf in alternatieve scenario's te plaatsen. Zo moet de wereld in de tekst niet noodzakelijk overeenkomen met de werkelijkheid. Hierdoor durven schrijvers gedachten toelaten die in het werkelijke leven niet 'denkbaar' zouden zijn. Op die manier kan fictie mensen helpen om abnormale en afwijkende ideeën uit te werken.

7. Breng wat tijd alleen door

Wat hebben heel wat kunstenaars en creatievelingen gemeen? Ze laten zich niet doen door groepsdruk. Integendeel, als een rasechte outsider gedijen ze het best in hun uppie. Omdat ze soms isolement opzoeken, vinden ze het ook makkelijker om hun gedachten de vrije loop te laten gaan. Tegelijkertijd schamen ze zich niet voor hun unieke karaktertrekjes. Ze durven zichzelf zijn en hebben de moed om boven de massa uit te springen. Anders zijn is geen zonde, maar een deugd.

Foto MTV

8. Gebruik je pijn

Verschillende studies hebben het verband tussen creativiteit en een psychosociale gevoeligheid voor depressie en andere stemmingsstoornissen aangetoond. IJslandse wetenschappers vonden dat mensen met een creatief beroep, als schilders, schrijvers en muzikanten, 25% meer kans liepen om een bipolaire stoornis of schizofrenie te krijgen. Andersom onthulde een recent onderzoek aan Harvard University dat mensen met een lager DHEAS-gehalte in het bloed - een hormoon dat ook gelinkt wordt aan depressie - ontvankelijker zouden zijn voor het ontwikkelen van creatieve ideeën.

Het feit dat er zich in kunstenaarskringen heel wat getormenteerde zielen bevinden, wijst erop dat het gelegde verband gegrond is. Voor veel artiesten lijkt die ervaring omzetten in kunst dan ook een ideale - zo niet de enige - manier om ermee om te gaan.

9. Ga op reis

Verandering van spijs doet eten, verandering van omgeving doet ontspannen. Niet alleen trokken heel wat verschillende grote kunstenaars eropuit, ook volgens de wetenschap is er een link tussen reizen en een groter creatief vermogen. Zo kunnen onze hersenen even opladen tijdens een vakantie, waardoor ze sneller diepgewortelde linken kunnen leggen tussen verschillende ideeën en deelgebieden. Of om het met de woorden van Adam Galinsky, professor aan de Columbia Business School en expert op gebied van reizen en creativiteit, te zeggen: "Nieuwe geluiden, geuren, smaken en sensaties activeren nieuwe synapsen in ons bried. Zo krijgt onze geest de kans om zichzelf nieuw leven in te blazen."

10. Hou er een goede werkethiek op na

Tot slot komt creativiteit natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Mensen met het omvangrijkste artistieke oeuvre op hun palmares, hebben dan ook bergen werk verzet. Ze beseffen dat het waarmaken van je dromen heel wat bloed, zweet en tranen kost.

Creatievelingen zijn dan ook niet zelden nachtvogels. Als ze een geniale ingeving krijgen, werken ze dat sowieso uit - of dat nu om drie uur in de namiddag is of om drie uur in de ochtend.

Foto stock.tookapic.com