Zo maak je van je pendeltrip een zenmoment

Een trein die vertraging heeft, een verbinding die je misloopt of luidruchtige medereizigers: er zijn voldoende redenen waarom pendelaars dagelijks hun kookpunt kunnen bereiken. Maar het kan ook anders. Met deze vijf tips word je de rust zelve en kan je de verplaatsing naar je werk en terug omtoveren tot je persoonlijk zenmoment. 

1. Luister naar muziek

Wil je je even afsluiten van de buitenwereld en alle drukte? Laat dan je favoriete muziek door je koptelefoon knallen. In de auto kan je onbeschaamd meezingen, maar in de trein of bus kan je dankzij je oortjes zachtjes meeneuriën of wegdromen bij een ontspannend streepje muziek.

2. Smul je buik rond

Op het openbaar vervoer kan je genieten van een lekkere, uitgebreide maaltijd. Smeer op voorhand je boterham, neem zelfgemaakte granola mee met wat yoghurt of slurp van een thermos met verse koffie.

3. Relativeer

In plaats van een klaagzang af te steken over het fileleed, een overvolle bus of een trein met vertraging, kan je beter rustig in en uit ademen. Probeer je niet op te winden en doe bijvoorbeeld wat ontspannende oefeningen voor je rug en schouders.

4. Vertrek op tijd

“Haast en spoed is zelden goed”, een leuze die klopt als een bus. In plaats van als een labiele stresskip de seconden te zien wegtikken op je horloge, vertrek je ruim op tijd naar je werk. Zo heb je nog de tijd om een lekkere koffie af te halen of wat leesvoer te kopen, en kan je relaxed aan je dag beginnen.

5. Verrijk jezelf 

Om de tijd te doden kan je ook altijd naar een leuke podcast luisteren, een kruiswoordraadsel invullen of jezelf verdiepen in een boek of krant. Heb je al een lange werkdag achter de rug en niks, nada, nougatbollen zin om je (brein) nog in te spannen? Dan is het spelen van een game op je smartphone of het observeren van je medereizigers een vermakelijke bezigheid.