Acht treinpersoonlijkheden die elke pendelaar kent

Spoor jij elke dag van en naar je werk? Niet dat we mensen in een verdomhoekje willen plaatsen, maar elke doorgewinterde pendelaar herkent vast en zeker deze acht zonderlinge treintypes.

Luidruchtige Linda

Luidkeels kwetterende passagiers zijn de laatste jaren uitgegroeid tot ergernis-numero-uno in de trein. Alsof Linda hoogstpersoonlijk de zendmast moet aanspreken, deelt ze zonder gene de sappigste details over haar leven. Dat haar eeuwig durende woorddiarree andere treinreizigers stoort, komt niet in haar op.

Sara de stresskip

De Sara’s van de spoorwereld herken je al in de stationshal. Als een labiele stresskip loopt ze van het loket naar het perron, waar ze fanatiek begint te knabbelen op haar nagels tot er enkel oncharmante stompjes overblijven. Als de trein aankomt, kan je ervan op aan dat ze als eerste voor de deuren staat te wachten om nerveus en in volle spurt een plaats te zoeken.

Smakkende Samuel

Heerlijk toch, die rust in een coupé. Tot de pendelaar naast jou met veel bombarie een hele maaltijd uitstalt op het uitklaptafeltje. ’s Ochtends is deze uitgehongerde treinpersoonlijkheid voorzien van gesmeerde boterhammen, een zak muesli en een portie yoghurt. In de volle avondspits haalt hij liever een broodje kebab of een ander onsmakelijk goedje boven om vervolgens de hele rit met open mond te smakken. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen alle medereizigers genieten van het bijhorende geurenpallet.

Zanikende Zoë

Het slechte weer, vertraging van de trein of overvolle coupés. Zoë vindt altijd wel een onderwerp over te klagen. Deze ergernissen uit ze het liefst live of in de vorm van een Twittertirade. Op de zeldzame dagen dat de treinen stipt rijden, er een stralende zon aan de hemel staat en eenhoorns als het ware over het dak trippelen, weet de arme vrouw geen blijf meer met zichzelf.

Peter de penetrante pendelaar

Soms ben je zo opgelucht dat je het laatste plaatsje op de trein bemachtigd hebt. Tot je eens diep inademt en de penetrante geur van je buur in je neusgaten kruipt. Soms is de stank zo doordringend dat je verontrust checkt of het oude dametje in de andere tweezit nog wel ademt. (Dat is gelukkig wel altijd het geval.) Als Peter een zware werkdag achter de rug heeft, durft hij bovendien zijn schoenen wel eens uit te schoppen, waardoor jouw rit helemaal onvergetelijk wordt.

Gerda de gluurder

De Gerda’s zijn gekleed in een mantelpakje en lezen steevast een intellectueel verantwoorde krant. Als jij de Dag Allemaal, Story of een ander ‘kwaliteitsblad’ bovenhaalt, schieten haar wenkbrauwen kritisch de lucht in als afgestoken vuurwerk. Toch kan ze het niet laten om subtiel en hypergeconcentreerd over je schouder mee te turen.

Lebberende Louis en Lies

Dit koppel kan in het begin nog onschuldig lijken, maar ze zijn het allerminst. In de eerste fase vliegen de complimenten en het zeemzoet gezwijmel over en weer, om dan tijdens een vluchtige tussenstop onbezoedeld en met blozende kaken elkaars handen vast te houden. Jammer genoeg gaat dat gefriemel en gepruts al snel over naar de laatste fase waar ze elkaar schaamteloos in het openbaar aflikken. In Wenen krijgen passagiers voor dit plakkerige gedrag een boete van 50 euro, wanneer wordt dit bij ons ingevoerd?

Kris met de kids

Als je Kris met de kinderwagen ziet aandrentelen, denk je alleen maar: “loop door, loop door, loop door”. Koppig als hij is, besluit Kris zich echter te nestelen in de zitbank over jou en zit je een volledige reis opgescheept met een geblèr dat luider klinkt dan het zwaarste machinegeweer. Vreselijk irritant, zeker omdat Kris lekker ontspannen oorstoppen draagt en zich niet lijkt te bekommeren om het gejengel van zijn kroost.

[polldaddy poll=”9080606″]