17 dingen die je moet eten voor een lang leven

Lang en gezond leven, het is een doel dat we allemaal nastreven. Een flinke dosis beweging, voldoende slaap en gezond verstand helpen ons al een eind op weg. Maar er zijn ook heel wat voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op onze gezondheid. We zetten er al vast 17 op een rij waarmee je de kans om een eeuw oud te worden misschien net wat groter maakt. 

1. Pure chocolade

Dat chocolade zo gezond is hebben we te danken aan de cacaoboon. Deze boon is rijk aan antioxidanten en gezonde mineralen. Deze zorgen er op hun beurt voor dat je goede cholesterol stijgt en je slechte cholesterol daalt. Daarnaast verkleinen de antioxidanten het risico op hart- en vaatziekten en Diabetes type 2.

2. Broccoli

Broccoli is misschien niet zo lekker als chocola, maar minstens even gezond. Kruisbloemige groenten zoals broccoli bevatten de stof sulforafaan, een antioxidant dat sterk bacteriedodend werkt en beschermt tegen bepaalde soorten kanker.

3. Noten

Mensen die regelmatig noten verorberen, hebben minder kans op diabetes en kanker. Bovendien heeft een Nederlands onderzoek uit Maastricht uitgewezen dat mensen die een handjevol noten eten per dag, de kans op vroegsterfte zien afnemen met maar liefst 23%.

4. Rode bieten

Rode biet bevat betaïne, een stof die ontstekingsremmend werkt. Ideaal, want ontstekingen worden vaak gelinkt aan leeftijdsgeralteerde ziektes.

5. Tomaten

Het is al heel lang geweten dat deze lekkere sappige vrucht gezond is. Het zit niet alleen bomvol Vitamine C, maar verlaagt ook het risico op bepaalde soorten kanker, hartklachten en osteoporose.

6. Rood fruit & bessen

Bosbessen en aardbeien zijn het perfecte, zoete tussendoortje. Ze bezitten niet alleen veel antioxidanten die ouderdomskwaaltjes tegengaan, maar bevatten ook de stof anthocyaan, wat je hersenen en spierfunctie ondersteunt.

7. Olijfolie

Eén van de beste diëten die je kan volgen is het mediterrane dieet, waar olijfolie een belangrijke rol in speelt. Olijfolie zit bomvol goede vetten, die het afnemen van je denkvermogen als je ouder wordt tegen gaat.

8. Zalm

Of je het nu het liefst opgerold in sushi of lekker gebraden in de pan eet: zalm is übergezond. De vis zit boordevol omega 3-vetzuren die ontstekingen voorkomen en je denkvermogen stimuleren.

9. Veenbessen

Dat veenbessen een natuurlijk middel is tegen blaasontsteking is al langer geweten. Maar nu blijkt uit een nieuw onderzoek van het National Institute on Aging uit Baltimore dat deze kleine rode besjes je leven kunnen verlengen. Zo merkten de wetenschappers dat fruitvliegjes langer leefden dankzij een mix van veenbessen en oregano. Ze zijn er bovendien van overtuigd dat dit mengsel een soortgelijk effect heeft op mensen.

10. Pikant eten

Een uitgebreid onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat pikante maaltijden het risico om vroegtijdig te sterven danig verkleint. Wie drie keer per week een pikant gerecht at, zag de kans op vroegsterfte met maar liefst 14% afnemen.

11. Groene thee

We beweren niet dat je je koffie moet afschaffen, maar probeer dagelijks ook wat groene thee te drinken. Een kopje per dag is voldoende om het risico op hartziektes of een beroerte te verminderen.

12. Knoflook

Knoflook is cholesterolverlagend, verlaagt het risico op een hersenbloeding, helpt bij de bestrijding van infecties, verlaagt het risico op bepaalde kankers en versterkt het immuunsysteem. Genoeg redenen dus om aan elke maaltijd een extra teentje toe te voegen.

13. Spinazie

Popeye probeert ons al jaren te overtuigen van de gezonde effecten van spinazie, terwijl hij als een echte slokop smult van het groen en met zijn spierballen rolt. Nu geven wetenschappers hem gelijk. Zo zou iedere dag spinazie of een andere groene bladgroente eten helpen tegen geheugenverlies en Alzheimer.

14. Avocado

Als er één superfood is die het laatste jaar aan populariteit gewonnen heeft, is het de avocado wel. En terecht. De gezonde vrucht zit vol goede vetten, helpt bij afvallen, verlaagt het cholesterol en is goed voor onze spieren.

15. Appels

De uitspraak “an apple a day keeps the doctor away” bestaat niet voor niets. In dit lekkere fruit zitten veel vitaminen, mineralen en vezels, wat goed is voor je spijsvertering en hartziekten kan helpen voorkomen. Maar je eet hem best met schil, want daar zitten de meeste voedingsstoffen in.

16. Asperges

Groene asperges zijn rijk aan glutathion, ook wel bekend als de moeder van alle antioxidanten. Het kan je risico op hartziekten, dementie en kanker beperken. Daarnaast zit er foliumzuur in, wat je hersenen gezond houdt.

17. Kimchi

Dit Koreaanse bijgerecht is niet alleen lekker, maar ook enorm gezond. De probiotica in gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi en yoghurt kunnen zelfs de symptomen van angst en  depressie doen afnemen.

Bron: The Huffington Post