Leef langer dankzij pikant eten

Enkele dagen in de week een bord met pikante curry eten zou wel eens de sleutel tot een lang en gezond leven kunnen zijn. Een uitgebreid onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat pikante maaltijden het risico om vroegtijdig te sterven danig verkleint. 

De onderzoekers volgden meer dan 500.000 Chinezen gedurende zeven jaar om hun eetgewoonten en gezondheidstoestand in kaart te brengen. Wat blijkt? Wie drie keer per week een pikant gerecht at, zag de kans op vroegsterfte met maar liefst 14% afnemen. Zo zouden mensen die geregeld koken met verse chilipepers, minder kans hebben om te sterven aan kanker, hartziektes en diabetes. Niet onlogisch, als je weet dat verse chili bomvol voedingsstoffen en vitaminen zitten die je beschermen tegen kanker en obesitas.

De wetenschappers kunnen niet definitief zeggen dat een pikante maaltijd een beschermend effect heeft, maar vinden wel dat deze studie en de opvallende resultaten de weg effenen voor meer onderzoek.

Andere gezondheidsdeskundigen vinden dan weer dat een uitgebalanceerd dieet nog steeds de meest gezonde levensstijl is. “Hoewel er enig bewijs is dat deze specerijen een positief effect kunnen hebben, lijkt het me het beste om te kiezen voor evenwichtige en gevarieerde maaltijden”, zei Amelia Lake, docent volksgezondheid van de Durham University, tegen The Telegraph.