Belgian Cats stomen door naar kwartfinales

Belgian Cats stomen door naar kwartfinales

Eerder wonnen de Belgische vrouwen in Praag ook hun eerste twee groepswedstrijden, tegen Montenegro en Rusland. Telkens bedroeg het verschil na veertig minuten maximum twee punten, en ook tegen de Letten maakten de Cats er een spannend kijkstuk van.

Het verschil was dat ze deze keer geen ruime voorsprong moesten vasthouden in het slotkwart, maar net op achtervolgen aangewezen waren.

Na een desastreus derde quarter gaf het scorebord 51-44 aan in het voordeel van Letland. De Cats moesten dus alles uit de kast halen om het tij te keren en dat lukte zowaar, met dank aan Wauters.

Het ouderdomsdeken van de Belgische ploeg herleidde de achterstand vrijwel in haar eentje tot twee punten. In de slotminuten gingen de Belgen erop en erover, goed voor een derde overwinning op rij en de eerste plaats in groep D.

"Weigeren om te verliezen"

«Het is ongelooflijk wat we hier presteren met zo'n jong, enthousiast team», vertelde Wauters na afloop. «We kwamen voor de eerste keer achter, maar we wisten hoe te reageren. Dat wil zeggen dat er echt potentieel in dit team zit. We weigeren simpelweg om te verliezen.»

Dankzij de groepswinst zijn de Cats nu al zeker van deelname aan de kwartfinales, die donderdag gespeeld worden. Daarmee doen ze even goed als tien jaar geleden in het Italiaanse Chieti, de laatste keer dat ons land deelnam aan het EK.

«Dat was onze doelstelling en die hebben we op best mogelijke wijze gehaald. We hebben nu twee dagen extra rust en dat gaat iedereen echt deugd doen."

Op één zege van het WK

Alds de Cats erin slagen om ook de kwartfinales te overleven, schrijven ze Belgische basketbalgeschiedenis. De top vijf van het EK mag in september volgend jaar naar de eindronde van het WK in Spanje.

Het zou meteen de eerste keer ooit zijn dat ons land mag deelnemen aan de belangrijkste landencompetitie. Ook de bij de mannen lukte dat nog nooit.