Aha! Daarom heb je ‘zomaar’ blauwe plekken

Last van nare blauwe plekken die ‘uit het niets’ komen? Ze hebben wel degelijk – surprise – een oorzaak. Van onschuldig tot ernstig: lees hier waar ze vandaan komen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Je zit er misschien niet op te wachten, maar toch even een kleine duik in de wetenschap. Blauwe plekken ontstaan wanneer de bloedvaten onder de huid beschadigd raken. Je bloed lekt daardoor in het omliggende weefsel en verzamelt zich onder de huid. Hierdoor veroorzaakt het een kleurrijk souvenirtje. In het herstelproces verandert de kleur van rood en paars tot groen en geel. Dat is duidelijk, maar hoe ontstaan ze?

Trauma

Soms zijn blauwe plekken kleine boodschappers die je vertellen dat je volgende keer iets voorzichtiger moet zijn. De meeste blauwe plekken ontstaan dan ook bij het stoten tegen een voorwerp of bij een val. Dit kan zorgen voor letsel aan de huid en het onderliggende weefsel. Dus, de makkelijkste verklaring: je bent gewoon vergeten dat je een kleine botsessie met de muur of kast hebt gehad.

Erfelijkheid

Blauwe plekken kunnen ook geschenkjes van je voorouders zijn. Het is misschien niet de meest glamoureuze erfenis, maar geeft je leven wel een beetje kleur – letterlijk. Sommige mensen hebben genetisch gezien een hogere kans op het ontwikkelen van blauwe plekken dan anderen. Als je een lichte huid of weinig onderhuids vet hebt dan zal je ze gemakkelijker krijgen. Ach ja, bekijk het als een bron van verbondenheid en liefde.

Vitaminegebrek

Vitaminetjes: de oplossing voor... alles? Een tekort aan vitamine C, vitamine K of bioflavonoïden kan de bloedvaten verzwakken en zo zorgen voor blauwe plekken. Hier is gelukkig een eenvoudige oplossing voor: slik (eventueel) je vitaminen en eet gezond. «An apple a day keeps the doctor away», weet je nog?

Medicijnen

Ben je een medicijngebruiker? Dan is het misschien een goed idee om de bijsluiter nog eens te lezen. Wie weet staat er ergens dat je een verhoogd risico hebt op blauwe plekken. Medicijnen als bloedverdunners kunnen dit veroorzaken omdat ze de bloedstolling verminderen. Alsook bepaalde hormooncrèmes, anti-epileptica en antidepressiva. Tip: vergeet de kleine lettertjes niet.

Medische aandoening

In de meeste gevallen zijn blauwe plekken heel onschuldig. Toch kan het ook komen door – worst case scenario – een onderliggende medische aandoening. Mensen met bloedstollingsstoornissen, leveraandoeningen en kanker hebben hier vaak last van. Twijfel je over de herkomst van je plekken? Neem dan contact op met je huisarts.