Zo verlies je geen enkele vakantiefoto!

Zo verlies je geen enkele vakantiefoto!

Nog een paar nachtjes slapen en de kerstvakantie gaat van start! Voor vele Belgen is dat het startschot om richting skigebieden te trekken of om nog snel even de grens over te steken voor de laatste kerstaankopen. Bij zo'n tripje horen natuurlijk foto's om de herinnering te vereeuwigen. Uit onderzoek van iVox in opdracht van Seagate blijkt echter dat een derde van de Belgen al vakantiefoto's heeft verloren. In de helft van de gevallen is dat verlies zelfs te wijten aan menselijke fouten. Een back-up van je dierbare herinneringen is dus geen slecht idee!

Kleine hoekjes

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op skivakantie. Je knalt tegen een boom met je smartphone op zak, je morst wijn op je fototoestel of het apparaat glipt uit je handen en rolt van de berg... Op een-twee-drie kan je jouw vakantiefoto's zomaar kwijtspelen. Natuurlijk kan je altijd langsgaan bij het recovery centre, maar voorkomen is beter dan genezen.

Wie slim is, maakt dus al een back-up van zijn kiekjes tijdens de vakantie. Volgens het onderzoek van Seagate doet slechts één op vier Belgen dat. Na de de vakantie heeft de helft van de ondervraagden ergens een tweede versie staan van de foto's, maar dan rijst de vraag waar die foto's juist belanden.

Het onderzoek bemerkt dat heel wat mensen hun foto's rondstrooien op tal van verschillende toestellen en harde schijven. Niet echt optimaal als je nadien alles wilt bundelen of tonen. Zo gaf één Belg op zeven toe dat hij of zij zijn vakantiekiekjes van 2010 niet kan terugvinden.

Oplossing in de wolken

De oplossing is echter simpel. Clouds, digitale wolken voor gegevensopslag, maken van back-uppen een fluitje van een cent. Een op zeven Belgen vertrouwt zijn vakantiefoto's liever niet toe aan een publieke cloud en na het iCloud-schandaal van vorig jaar is dat misschien niet zo vreemd.

Een cloud hoeft dan ook niet per se publiek te zijn. Met de Seagate Personal Cloud zet jij je eigen privé ‘dataopslagwolk' op poten. Zo heb je één centrale plaats waar je al je vakantieherinneringen en andere gegevens kwijt kan. Met een paar slimme instellingen via ‘if this then that' kan je er zelfs voor zorgen dat je foto's automatisch terechtkomen op de Personal Cloud.

Handig is ook dat je de Personal Cloud niet moet meezeulen op vakantie. Eenmaal terug op het hotel, maak je verbinding met de wifi en meteen upload je alle foto's naar de Personal Cloud aan het thuisfront. Die verbinding werkt in beide richtingen. Zo kan je een film die op de Personal Cloud staat eenvoudigweg streamen naar je tablet in de hotelkamer.

Bovendien kan je via de Personal Cloud de foto's streamen naar eender welke computer, smartphone of zelfs Smart TV. Een nuttige aanvulling van het klassieke fotoalbum, zeker als je weet dat maar liefst 82% van de Belgen e-mail gebruikt om foto's te delen, ondanks dat mails niet geschikt zijn voor grote bestanden. Foto's delen via netwerkopslag (NAS) en de Personal Cloud bungelt momenteel nog onderaan bij manieren om foto's te delen. Al ziet Ward Bauwens, Country Manager van Seagate Branded Benelux, daar verandering in komen.

“Personal cloud en NAS hebben duidelijk nog een inhaalslag te maken op klassieke manieren om foto's te delen. De voordelen voor de vakantieganger zijn legio: een back-up maken meteen tijdens de vakantie, op een veilige manier delen met vrienden, en thuiskomen en meteen de foto's en video ook op TV zien”, besluit Bauwens.