Waar houdt Tourista, de reizigersdiarree, zich schuil?

Na maanden op kantoor doorgebracht te hebben achter een stapel papieren, ben je eindelijk op je vakantiebestemming geland. De warmte, de prachtige ruïnes van vergeten beschavingen, de geuren en smaken verwelkomen je in het exotische paradijs waar je al lang van droomde. Maar achter dit ideaal schuilt een agressieve en hardnekkige vijand: de tourista, ook wel bekend als reizigersdiarree. Waar moet je op letten om hem te vermijden?    
door
Janne
Leestijd 1 min.

‘Hot' food : traditie én bewaarmethode

Het proeven van verschillende gerechten en drankjes maakt ongetwijfeld deel uit van het plezier van je reis. Om ervoor te zorgen dat het leuk blijft, neem je het best een aantal voorzorgsmaatregelen, vooral in warme landen waar bacteriën zich gemakkelijker verspreiden in water en voedsel.

We merken inderdaad dat het eten in deze landen over het algemeen pittiger gekruid wordt, met de bedoeling een mogelijke rotte smaak van het voedsel te verbergen. Tegelijkertijd doen die kruiden ook dienst als antibiotica om de groei van bacteriën en schimmels die voedsel bederven te vertragen.

Hoewel het moeilijk is om aan de lokale keuken te weerstaan, is het aan te raden geen voedsel van eetstalletjes op straat te eten, vooral als het gaat om vis, vlees of rauwe schaaldieren.

Verborgen bronnen van waterverontreiniging

Hoe belangrijk het is om alleen flessenwater te drinken om te voorkomen dat we mogelijk besmet water binnenkrijgen, weten we allemaal. Maar heb je ooit nagedacht over de verborgen besmettingsbronnen? Alles wat in contact is geweest met onbehandeld water kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Kies er dus voor geen groenten of fruit te kopen die, zoals sla, met verontreinigd water zouden kunnen gewassen zijn. Wat fruit betreft, geef de voorkeur aan fruit dat je zelf kan schillen vlak voor je het opeet.

Een veilig zwempartijtje

Na een dag wandelen om alle mooie plekjes van je land van bestemming te ontdekken, ziet het water van een meer eruit als een welkome verfrissing. Pas echter op voor zoet water, dat vooral in ontwikkelingslanden door schadelijke parasieten besmet kan zijn. Kies er liever voor te zwemmen in het zilte zeewater of in een gedesinfecteerd zwembad.

Heb je alle voorzorgsmaatregelen genomen, maar merk je toch de volgende symptomen op?

  • zeer overvloedige diarree
  • koorts
  • ernstige buikpijn
  • braken
  • algemene verslechtering van je gezondheidstoestand
  • Dan heeft de Tourista je waarschijnlijk te pakken!

    Zorg er vooral voor niet gedehydrateerd te raken om het vochtverlies uit je lichaam als gevolg van diarree te compenseren.  Op die manier vertraag je de verzwakking van je lichamelijke conditie en geef je je lichaam de kans sneller te herstellen van de besmetting.

    Preventie: de beste strategie

    Overweeg om voor je vertrek probiotica, bijvoorbeeld gefermenteerde zuivelproducten, aan je maaltijden toe te voegen.

    Er bestaan ook specifieke producten, zoals Bififlor van Vitafytea, om de darmflora nog beter te ondersteunen.

    Dankzij dit product geniet je eigenlijk van een krachtige, natuurlijke, drievoudige actie:

  • Drie stammen van melkzuurbacteriën voor de darmflora
  • Inuline en oligofructose als voedingsstoffen voor deze melkzuurfermenten
  • Oregano, wilde marjolein, om de spijsvertering te ondersteunen
  • Geniet dus van de natuurlijke voordelen van Biflor, want voorkomen is beter dan genezen!