Vijf series die bewijzen hoe fascinerend corruptie is (op het scherm)

Vijf series die bewijzen hoe fascinerend corruptie is (op het scherm)

Macht corrumpeert altijd stelde de Franse filosoof Montesquieu. Als de uitkomst dan toch geweten is, zijn de resultaten of de oplossingen van corruptie des te interessanter. Daarom spitsen heel wat films en tv-series zich toe op figuren die een bepaalde machtspositie bekleden en het niet zo nauw nemen met de wet. Aangezien het tweede seizoen van True Detective deze week in de rekken ligt, lijkt het ons een prima ogenblik om filmische corruptie bloot te leggen.

  1. True Detective

Het eerste seizoen van True Detective pakte uit met een schandaal van formaat, waarbij politici, geestelijke en andere ambtsbekleders samenzweren in een groepering met wel erg duistere bedoelingen. Het tweede seizoen, dat de setting van Louisana inwisselt voor Californië, bevat weer tal van louche figuren. Een burgemeester die zich laat omkopen, gangsters die de gevestigde criminele orde naar de kroon steken, politiechefs die niet willen dat zaken deftig worden opgelost... De detectives krijgen het weer zwaar te verduren.

  1. The Wire

The Wire wordt vaak gelauwerd als één van de beste series aller tijden en het ruwe, realistische beeld dat de reeks schetst van Baltimore zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Het kan dan ook niet anders dan dat er enkele rotte appels zitten tussen de brede waaier aan personages die alle facetten van de stad blootleggen. Een heleboel mensen zitten zich in om van Baltimore een aangenamere stad te maken, maar door het eigenbelang van sommige politici, politieagenten, advocaten ... lijkt het soms of ze vechten tegen de bierkaai.

  1. House of Cards

De andere series brengen het verhaal grotendeels vanuit de invalshoek van zij die strijden tegen corruptie. House of Cards gooit het over een heel andere boeg door Frank Underwood te volgen. Underwood wil koste wat kost klimmen op de politieke ladder en schrikt niet terug om tegenstanders of vervelende elementen op allerlei immorele manieren te verschalken. Dat Underwood zijn plannen enkel uit de doeken doet aan de kijker, die hij bovendien duidelijk minacht, maakt het kwalijke personage uitzonderlijk fascinerend.

  1. Prison Break

Prison Break begint als een aangrijpend verhaal over een geniale ingenieur die besluit om zijn ter dood veroordeelde broer te helpen ontsnappen uit de gevangenis. Gaandeweg ontrafelt er echter ook een complot rond ‘The Company', een geheimzinnige organisatie die binnengedrongen is in de hoogste echelons van de Amerikaanse regering. Intrige verzekerd, zelfs na de ontsnapping.

  1. Gotham

In Gotham krijg je te zien hoe Bruce Wayne zijn eerste stappen zet om Batman te worden, maar de jonge snaak heeft nog een lange weg te gaan. De focus keert zich bijgevolg op de politie van de fictieve metropool. Naast een bendeoorlog en de opkomst van een aantal bizarre superschurken krijgen eerlijke agenten nog eens te maken met weerstand van bovenaf, aangezien de burgemeester en de politiecommissaris andere zorgen hebben dan een stad zonder criminaliteit.

Ben jij gefascineerd door fictieve corruptie en de onvermoeibare strijd die er tegen gestreden wordt? Het tweede seizoen van True Detective is nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray en te winnen bij Metro!!