Vier foutboodschappen die je echt niet wilt zien

Als er één plaag is waarmee computer- of smartphonegebruikers niet geconfronteerd willen worden, dan zijn het fouten en de bijhorende boodschappen op hun scherm, zeker wanneer die gepaard gaan met dataverlies. Vaak is het niet duidelijk of je zelf iets verkeerd gedaan hebt of dat er een foutje in het systeem zit. Het verwarrende technische jargon maakt de situatie er vaak niet eenvoudiger op. Een goede back-up kan in geval van deze vier foutmeldingen echter een uitweg bieden.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Blue screen of death

Het ‘blauwe scherm des doods' van Windows is waarschijnlijk één van de meest vertrouwde en verwarrende foutmeldingen tegelijk. Het volledige scherm wordt plots blauw, gevuld met technische informatie en de computer moet opnieuw opstarten. In de nieuwste versies van Windows krijg je een droevige smiley in plaats van technische gegevens, maar het effect blijft hetzelfde. Tijdens het heropstarten is het dan hopen dat er geen belangrijke bestanden verloren zijn gegaan.

“Windows heeft een probleem gevonden met de harde schijf”

Wanneer harde schijven beginnen te slijten, kunnen er foutjes beginnen optreden en kan je data kwijtraken. Gelukkig kunnen die foutjes gedetecteerd en geanalyseerd worden. Wanneer je deze foutmelding krijgt, stelt Windows je ook voor om zo snel mogelijk een back-up te maken en contact op te nemen met de fabricant. Als je de waarschuwingen negeert, is het mogelijk dat de schijf crasht en je bestanden onherroepelijk kwijtspeelt.

Data corrupt”

Frustratie is logisch wanneer je een bestand niet kan openen. De melding erbij dat de data corrupt is, roept ook vraagtekens op. Heeft het bestand smeergeld ontvangen om niet meer te werken? Natuurlijk niet, datacorruptie houdt gewoon in dat een deel van het bestand niet meer leesbaar is. Dat kan meerdere oorzaken hebben: een USB-apparaat dat niet veilig verwijderd is, een schok tegen een harde schijf die aan het werk is, veroudering van de harde schijf ... Datacorruptie betekent jammer genoeg dat je het bestand in de meeste gevallen kwijt bent.

Geen SD-kaart aangetroffen

Smartphones beschikken vaak niet over een uitgebreid geheugen. Bij veel toestellen wordt dit opgelost door een slot voor een SD-kaartje. De melding dat dit kaartje niet gelezen of gevonden kan worden, kan echter voor paniek zorgen. De kleine kaartjes kunnen tegen een stootje, maar zijn ook niet immuun voor defecten.

Hoe voorkom ik dataverlies?

Je weet nooit of er iets stuk kan gaan. Om je gegevens veilig te stellen, kan je dus best geregeld een back-up maken. Bijvoorbeeld op de Seagate Expansion Rescue Edition. Zelfs wanneer er iets fout loopt met deze harde schijf, is alles nog niet verloren. De Expansion Rescue Edition komt met twee jaar garantie van het Seagate Recovery Center. De experts van het Recovery Center slagen in 90% van de gevallen om bijna alle data van kapotte harde schijven te recupereren!