Het design achter Samsungs eerste ronde smartwatch

Het design achter Samsungs eerste ronde smartwatch

Begin september stelde Samsung de Gear S2 smartwatch voor op  de techbeurs IFA in Berlijn. Dankzij haar innovatieve design en functionaliteiten ging het hoogtechnologische horloge al spoedig de wereld rond. De Gear S2 maakte al een tijdje furore in Korea, waar gemiddeld zo'n 2.000 exemplaren per dag over de toonbank vliegen. Vandaag verschijnt de Gear S2 eindelijk ook in België! Voor wie alles wil weten over dit knappe staaltje technologie, bieden we op Metrotime bovendien een blik achter de schermen bij de designers van deze stijlvolle smartwatch.

Het prille begin

Twee eisen waren essentieel in het design van de Gear S2: een bandje dat bij iedereen past en een display dat de moeilijke middenweg tussen te groot en te klein bewandelt. “Qua vorm en breedte verschilt elke pols op basis van een aantal factoren. Maaar we waren erop gebrand een Gear S2 bandje te ontwikkelen dat iedereen zou passen”, getuigt senior designer Jaehyung Hong.

Na talloze uren brainstormen, researchen en een resem hits en misses konden de ontwerpers eureka roepen. De ruimte tussen de wijzerplaat en het polsbandje werd verminderd, wat voor een betere pasvorm zorgde. Het complexere productieproces dat erbij kwam kijken, vormde geen onoverbrugbare uitdaging voor Samsung.

De revolutie onder smartwatches

Wat de Gear S2 echt vernieuwend maakt is de roterende bezel. Draaiende bezels zijn op zich niets nieuw, ze worden immers al jaren gebruikt bij duikhorloges voor tijdsmetingen. Samsung vernieuwt dit klassieke mechanisme echter tot een bediening voor een moderne interface.

Wedergeboorte van analoge gevoel

“Tegenwoordig zijn zowat alle elektronische apparaten uitgerust met een touchscreen. Het roterende gevoel van analoge apparaten verdwijnt langzaam maar zeker”, geeft principle designer Yonseok Bang aan. “Vroeger bedienden we onze tv, radio of thermostaat door aan een knopje te draaien. Met de Gear S2 proberen we dat analoge gevoel te doen herleven. Er werd al enkele jaren gespeeld met het ronde design, maar met een ronde smartwatch is het niet eenvoudig om een geschikte gebruikerservaring te creëren”, aldus Bang.

“Een rond design biedt immers minder ruimte om informatie weer te geven dan een vierkant ontwerp”, springt principle designer Eunjoo Kim bij. “We moesten dus op zoek naar een manier om de ruimte efficiënter in te delen. Plots kwam er het besef dat een roterend bezel gebruikers in staat stelt het volledige display te gebruiken, zonder enige onderbreking.”, besluit Kim.

Afstappen van nieuwe ontwikkelingen

Dankzij de draaiende bezel is de gebruikservaring bij de Gear S2 sneller, eenvoudiger en accurater. Wanneer gebruikers hun smartwatch willen bedienen, blokkeren hun vingers het scherm immers niet. Hoewel roterende bezels niet nieuw zijn, fungeert die van de Gear S2 op een heel andere manier. De designers moesten dus vol aan de bak. “Voor elke beweging van de bezel, hebben we besproken hoe het scherm zou moeten bewegen”, verduidelijkt Senior Designer Yusic Kim. “Het moeilijkste aan het ontwerp is dat we iets totaal nieuw moesten uitvinden. Onze recente designs en en toepassingen moesten we allemaal laten vallen.”

Meer dan ooit moesten de designers nauw samenwerken met de engineers. “Zaken als hoeveel kracht nodig is om de bezel te draaien, hoeveel rotatie we als één beweging beschouwen, hoeveel vingers nodig zijn om de bezel te kunnen draaien ... moesten we allemaal bespreken”, getuigt Eunjoo Kim.

Smartwatch als fashion item

Deze vernieuwende functionaliteit is mooi meegenomen maar als het horloge er niet uit ziet, zal niemand het dragen. Een knap horloge moet immers een outfit complementeren. Dankzij een hele reeks horlogebandjes en honderden aanpasbare wijzerplaten kunnen gebruikers hun Gear S2 naar eigen wens customizen. “Polshorloges zijn altijd al geliefde mode items geweest. We willen gebruikers het gevoel geven dat ze elke dag een ander horloge kunnen dragen.”, besluit Yusic Kim.

Wil jij op de hoogte blijven van de Gear S2 en alle andere producten van Samsung? Neem dan zeker regelmatig een kijkje op de Samsung Discover Blog, waar de techgigant regelmatig nieuws en weetjes deelt.