Een bezoekje aan de rogues gallery

Een bezoekje aan de rogues gallery

De populariteit van superhelden vandaag de dag betekent natuurlijk dat ook de superschurken steeds aan belang winnen. In Gotham, een serie over de jonge jaren van Batman, worden de jeudigde tegenstanders natuurlijk ook niet vergeten. Nu het eerste seizoen van Gotham beschikbaar is op dvd en blu-ray, leek het ons een goed idee om de leden van de rogues gallery die in deze aangrijpende serie opduiken eens onder de loep te nemen.

Joker

De iconische slechterik van de serie en de perfecte antithese van Batman. Net als zijn vijand beschikt Joker niet over superkrachten, maar leunt hij op zijn chaotische meesterbrein, zijn technische expertise en een sadistisch gevoel voor humor. Hij is geobsedeerd met Batman en probeert alles zodat zijn tegenstander zijn principes zou verraden. Tegelijkertijd kan de een niet zonder de ander, aangezien ze op een bepaalde manier elkaars bestaansreden zijn.

Zijn gebleekte huid, groene haar en eeuwige glimlach zijn vaak het gevolg het van een ongeluk waarin Joker in een vat vol zuur valt. Acteurs als Mark Hamill, Jack Nicholson en Heath Ledger zetten al ijzersterke vertolkingen van de clowneske boosdoener neergezet. Gotham biedt kijkers alvast een eerste blik op de gestoorde crimineel voordat hij in het zuur valt.

Riddler

Als je het opneemt tegen 's werelds beste detective, zorg je er maar beter voor dat de raadsels die je hem stelt bijzonder uitdagend zijn. Dat is exact wat de hyperintelligente Riddler bijdraagt aan de serie. Dankzij zijn intellect slaagt hij er in de dark knight te verbluffen. Zijn grootste zwaktes zijn echter zijn narcisme, de nood om op te vallen en de neiging om steeds aanwijzingen achter te laten.

In Gotham leren we Riddler kennen als Edward Nygma, een forensische onderzoeker voor de lokale politie die verzot is op raadsels, tot ergernis van zijn collega's. Hij helpt Gordon en Bullock met het oplossen van misdaden, maar zijn onbeantwoorde liefde voor Kristen Kringle brengt hem geleidelijk aan op een duisterder pad.

Penguin

De meeste leden van de rogues gallery zijn krankzinnig, maar Penguin lijkt met die trend te breken. Hij is bij zijn volle verstand en heeft alles onder controle. Een gangster van aristocratische afkomst, die zijn misdaden weet te combineren met stijl, al zal hij slechts zelden op heterdaad betrapt worden. Zijn kenmerkende uiterlijk en goede voorkomen worden aangevuld met een voorliefde voor vogels en een uiteenlopende verzameling paraplu's, die dienen als wapens of ontsnappingsmiddelen.

Oswald Cobblepot zet in Gotham zijn eerste stappen in het criminele wereldje door de lokale maffiosi te infiltreren en manipuleren, terwijl hij ook optreedt als informant voor de politie. Al zijn daden kaderen wel steeds in één doel: zelf gangster numero uno worden. In tegenstelling tot andere media, is Penguin hier geen groteske figuur, maar een jongeman die de bijnaam krijgt dankzij zijn karakteristieke tred.

Two-Face

Aanvankelijk was Harvey Dent een beloftevolle openbare aanklager, die samen met Batman en Gordon heel wat geboefte achter de tralies stak. Wanneer de helft van zijn gezicht verminkt raakt, ontwikkelt hij een multipele persoonlijkheidsstoornis. Enerzijds is hij nog steeds Harvey Dent, terwijl hij ook de criminele identiteit Two-Face met zich meedraagt. Zijn obsessie met deze dualiteit vertaalt zich in een munt, die hij opwerpt om een beslissing te kunnen maken. Zonder de munt is hij niet in staat een oordeel te vellen.

Harvey Dent duikt al op in Gotham, als een jonge assistent van de openbare aanklager. Samen met Gordon gaat hij op zoek naar de moordenaars van de ouders van Bruce Wayne en probeert hij de corrupte hoofdcommissaris ten val te brengen. De munt maakt al een opwachting, maar van Two-Face lijkt voorlopig geen sprake.

Catwoman

Een van de meest ambigue tegenstanders van Batman is ongetwijfeld Selena Kyle, die 's nachts de straat optrekt als een inbreker in een lederen pak. Vaak staat ze regelrecht tegenover Batman, maar de sensuele Catwoman is net zo goed het enige streepje romantiek in het steriele liefdesleven van de caped crusader. Dankzij haar unieke morele code is het vaak niet duidelijk of ze nu vriend of vijand is.

In Gotham is Selena Kyle een jonge wees die getuige is van de moord op Thomas en Martha Wayne. Ze raakt bevriend met Bruce Wayne, die duidelijk meer voor haar voelt, maar haar loyaliteit is steeds vaag. Haar acrobatie, bijnaam ‘Cat', kwaliteiten als dievegge en oortjes op de kap van haar trui verwijzen alvast naar de toekomst.

Poison Ivy

Een taaie ecoterroriste, die deels plant is. Haar lichaam beschikt over giffen waarmee ze kan doden en andere mensen kan controleren. Batman is echter de enige die ze niet kan beheersen, waardoor ze geobsedeerd met hem raakt. Ondanks haar status als schurk, toont ze regelmatig dat ze ook een goede kant heeft, door bijvoorbeeld weeskinderen te helpen.

In Gotham duikt de jonge wees Ivy Pepper op als maatje van Selina Kyle. Het is meteen duidelijk dat ze graag voor planten zorgt, maar van controle over gewassen of giffen lijkt nog geen sprake.

Benieuwd hoe deze personages zich stilletjesaan ontwikkelen tot de superschurken die Batman steeds dwarsbomen? Haal dan zeker Gotham, dat vanaf nu beschikbaar is op dvd en blu-ray, in huis!

 

 

 

 

 

 

[polldaddy poll="9069239"]