Drie tips om de skivakantie nooit meer te vergeten

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Volgens een onafhankelijk onderzoek bij 1000 Belgen, uitgevoerd in samenwerking met Seagate, vindt één op zeven zijn vakantiefoto's van vijf jaar geleden niet meer terug. Een spijtige zaak: je moet al een bijzonder goed fotografisch geheugen hebben om al die gebeurtenissen weer voor de geest te kunnen halen. Nu de krokusvakantie en de bijhorende skitrips met rasse schreden naderen, geven wij je drie essentiële tips die ervoor zorgen dat je vijf, tien, vijftien ... jaar later nog steeds kan nagenieten van het verlof.

  • Asap: backup
  • Hetzelfde onderzoek ontdekte dat 36% al digitale vakantiefoto's verloren heeft en dat slechts één op vier een backup maakt tijdens de vakantie zelf. Zo snel mogelijk een backup maken is echter de beste oplossing om verlies tegen te gaan. Met de Seagate Wireless Plus is het maken van backups kinderspel. Doordat een batterij is ingebouwd, kan je draadloos eenvoudig al je foto's, vanaf elk toestel op de schijf plaatsen. Met de bijhorende software kan je de backups ook automatisch laten uitvoeren. Bovendien neemt de harde schijf weinig ruimte in in je koffers dankzij het compacte design en kan die onderweg nog eens voor entertainment zorgen!

  • Schep orde in de chaos
  • Een backup is de eerste belangrijke stap, maar na enkele jaren loop je het risico dat alle vakantiekiekjes kriskras door elkaar staan en dat je nog steeds alles niet terugvindt. Een goede organisatie is dus van belang. Zo kan je bijvoorbeeld elke foto apart een duidelijke bestandsnaam geven, maar dat is omslachtig en zo ben je uren bezig.

    Een eenvoudigere methode is om met mappen, die je vervolgens weer onderverdeelt in andere mappen, te werken. Begin bij het begin door het grootste onderscheid te maken. Maak bijvoorbeeld een map aan voor foto's, eentje voor video's en eentje voor muziek. De map foto's kan je dan bijvoorbeeld opdelen in familiefeestjes en reizen. In de map reizen maak je aparte mappen voor de skitrip in de krokusvakantie van 2016 en voor het weekendje aan zee in de zomer van 2015. Om de bomen door het bos te blijven zien kan je de structuur daarnaast ook even uittekenen op een blaadje papier, zodat je meteen weet waar je moet klikken.

    Natuurlijk kan je ook alles op datum organiseren. Als je een map een tijdsaanduiding als naam geeft, raden wij aan om de datum omgekeerd te noteren: eerst het jaar, dan de maand en dan pas de dag. Zo zal je computer alles netjes chronologisch rangschikken.

  • Maak een fotoalbum
  • Eenmaal je je foto's veilig thuis hebt gekregen, kan je natuurlijk een foto-album maken. Belgen houden van het fysieke album, dat bewijst ook dit onderzoek: 67% vindt een fotoalbum nog steeds het eenvoudigst om foto's te delen met vrienden en familie. Onze tip: laat de foto's nog even liggen tot de zomervakantie. Als de kinderen zich vervelen kan je de foto's laten afdrukken, je zo'n boek aanschaffen en samen met het hele gezin het fotoboek samenstellen en herinneringen ophalen. Bij extreme hitte kan de gedachte aan een frisse vakantie misschien wel verkoeling brengen!