Drie computervirussen die data in gevaar brengen

Computervirussen, veel mensen liggen er vandaag de dag niet meer van wakker. Toch kan deze kwaadaardige software na een onoplettende klik of een bezoek aan een schadelijke website zomaar je computer infecteren en al je bestanden in een mum van tijd vernietigen. Om hun gevaarlijke aard in de kijker te zetten, geven we je enkele voorbeelden van virussen die computerbestanden gewoonweg vernietig(d)en of gijzel(d)en totdat het slachtoffer betaalt.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

  • ILOVEYOU
  • ‘ILOVEYOU' is ongetwijfeld één van de meest bekende virussen. Begin deze eeuw vermomde dit schadelijke programmaatje zich in een mail met een liefdesverklaring als onderwerp. Het kwaad schuilde in de bijlage ‘LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs'. Omdat mensen nog niet zo vertrouwd waren met computers en Windows destijds de extensie (in dit geval.vbs) nog verborg, openden veel ontvangers dit bestand. Vervolgens werden foto's, word-documenten en muziekfiles overschreven met het virus, dat zich bovendien ook doorstuurde naar het volledige adresboek van het slachtoffer.

  • Cryptolocker
  • Virussen in de trant van ‘ILOVEYOU' zijn dankzij verbeterde beveiliging intussen helemaal passé, maar dat betekent niet dat je gegevens nu altijd veilig zijn. In de herfst van 2013 maakte ‘Cryptolocker' furore. Deze trojan is ransomware, een vorm van malware waarbij hackers bestanden onbruikbaar maken, om vervolgens losgeld te eisen. Zodra dat betaald is, krijgen gebruikers hun bestanden (in het beste geval) terug. Een internationale samenwerking tussen ordediensten en technologiebedrijven rolde de bende achter ‘Cryptolocker' op in juni 2014. Amper 1,3% van de slachtoffers zouden het losgeld betaald hebben. Velen hadden toch back-ups van de data, wat de pogingen van de bende nutteloos maakte.

  • Locky
  • Amper twee jaar nadat ‘Cryptolocker' was geëlimineerd, stak plots een agressievere variant de kop op in West-Europa. Instellingen en bedrijven, maar ook particuliere computergebruikers in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België waren het doelwit van ‘Locky'. Deze trojan verbergt zich in word-documenten van frauduleuze mails, die op hun beurt stellen dat het slachtoffer nog onbetaalde facturen heeft. Eenmaal het word-bestand geopend wordt en de gebruiker aangeeft dat hij of zij macro's wil gebruiken, worden tal van bestanden, inclusief foto's en excel-bestanden, versleuteld. De hackers vervangen ook de bureaubladachtergrond met eisen en instructies om het losgeld te betalen.

    ‘Locky' doet momenteel nog steeds de ronde en evolueert zelfs. Vorige maand waren ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Thailand een duidelijk doelwit voor de hackers, omdat ze vaak over verouderde computersystemen en waardevolle data beschikken.

    Hoe kan je je beschermen?

    Ondanks alle kwaadaardige programma's die circuleren, is het niet onmogelijk je ertegen te beschermen. Antivirussoftware is een grote hulp, maar met een wekelijkse back-up beschik je zelfs na een virusaanval nog over (bijna) alle gegevens. Dankzij de software die bijgeleverd wordt met de producten van Seagate, gebeurt een back-up bovendien automatisch! Sterker nog, met de Seagate Expansion Rescue Edition krijg je twee jaar lang garantie van het befaamde Seagate Recovery Center. De experts van het Recovery Center staan gekend voor hun capaciteit om data van beschadigde harde schijven te recupereren, zelfs na een virusaanval!