Bradley Cooper, een van de meest gevierde acteurs van het moment

Bradley Cooper, een van de meest gevierde acteurs van het moment

Drie jaar op rij maakte Bradley Cooper zijn opwachting in het lijstje van genomineerden voor de Oscars, maar telkens liep hij de hoofdprijs net mis. Cooper is de laatste jaren hot en dan hebben we het natuurlijk niet enkel over zijn doordringende blauwe ogen. Zo was hij vorig jaar nog de best betaalde acteur ter wereld. Naar aanleiding van het verschijnen van American Sniper op dvd en Blu-ray, bekijken we de carrière van deze primus van Hollywood eens van dichterbij.

Meteen nadat hij zijn bachelor Engels op zak had, besloot Cooper te verhuizen naar New York. Daar schreef hij zich in voor de Actors Studio Drama School en wou hij een acteercarrière uitbouwen. Dat leek redelijk vlot te lukken. In 1999 had hij zijn tv-debuut vast met een kleine rol in een aflevering van Sex and the City. Ondertussen acteerde hij ook vaak in het theater. Zijn werk op de planken culmineerde in de rol van John Merrick in The Elephant Man, een rol die hij speelde voor zijn thesis.

De acteerkunsten van Cooper werden duidelijk op prijs gesteld. In 2000 studeerde hij af aan de Actors Studio Drama School, maar dankzij zijn succes miste hij ook zijn proclamatie. Wanneer zijn diploma werd uitgereikt, zat hij samen met Paul Rudd en Amy Poehler op de set van Wet Hot American Summer, zijn eerste filmrol. Wet Hot American Summer werd slecht onthaald door het publiek en de critici, maar groeide na verloop van tijd uit tot een culthit. Dit jaar nog verschijnt er een achtdelige serie op Netflix die teruggrijpt naar de originele film. Cooper, Rudd en Poehler, die ondertussen zijn uitgegroeid tot gevestigde acteurs, keren allen terug naar het kamp.

De teleurstellende recensies leken Cooper niet af te stoppen. Zo speelde hij nog naast Samuel L. Jackson en Ben Affleck in Changing Lanes en kreeg hij ook in rol in My Little Eye. Uiteindelijk besliste Cooper dat hij er genoeg van had in New York en verhuisde naar Los Angeles. Daar had hij meteen een rol vast in Alias van J.J. Abrahms. Uiteindelijk klokte hij af op 47 afleveringen in de spionnenreeks.

Nadien kreeg Cooper vooral bijrollen in films. Denk daarbij aan Wedding Crashers, The Rocker en Yes Man. 2009 werd echter het jaar van zijn grote doorbraak. Dat jaar kreeg hij een grote rol in He's Just Not That Into You maar belangrijker nog was The Hangover. Die film was een gigantisch succes, kreeg nog twee vervolgfilms en lanceerde de carrière van Bradley Cooper. Voordat deel twee van The Hangover verscheen, speelde Cooper grote rollen in films als Limitless en The A-team.

Stilletjes aan begon Cooper meer dramatische rollen te krijgen, waarin hij zijn acteertalent kon tentoonstellen. Silver Linings Playbook, American Hustle en American Sniper bewezen dat Cooper een begenadigd acteur is. Deze drie films leverden hem evenveel Oscarnominaties op. Tussen die drie kaskrakers vond hij ook nog de tijd voor The Hangover Part III en om zijn stem te lenen aan Rocket in Guardians of the Galaxy.

Dit jaar kan je Bradley Cooper nog bewonderen in films als Aloha en Adam Jones. Ondertussen maakt hij de cirkel rond door terug te keren naar het theather voor de rol van John Merrick in The Elephant Man. Na een periode op Broadway, waarvoor hij genomineerd werd voor een Tony (de Oscars van Broadway), brengt hij het stuk doorheen de zomer in het Londense West End.

Wil je een van Coopers sterkste acteerprestaties opnieuw beleven? De dvd en Blu-ray van American Sniper liggen vanaf nu in de winkelrekken.