“Alles speelt een rol voor de ontwikkeling van Legolas”

“Alles speelt een rol voor de ontwikkeling van Legolas”

The Hobbit: The Battle of the Five Armies bracht een mooie afsluiter voor het fantastische epos van Peter Jackson. Dat laatste hoofdstuk is nu ook te verkrijgen op dvd en Blu-ray, dus fans die het volledige verhaal van Middle Earth willen herbeleven, kunnen dat nu vanuit hun luie zetel. Voor The Battle of the Five Armies keerde ook Orlando Bloom voor de laatste keer terug als Legolas. Wij vroegen ons af hoe de acteur zich voelde nadat hij bijna altijd aanwezig was in zowel The Hobbit als in The Lord of the Rings.

Hoe voel je je bij het einde van deze fantastische reis?

“Ik heb het einde eigenlijk al meegemaakt met The Lord of the Rings. Ik dacht dat The Hobbit niet verfilmd zou worden, maar nu is het dus echt het einde. Ik ben een beetje ouder, een beetje wijzer en erg dankbaar. De rol van Legolas had een belangrijke invloed en bepaalde voor een groot deel mijn carrière.  Ik betreur dat het nu ten einde komt.”

Wat zijn de belangrijkste relaties voor Legolas in de laatste film?

“Eigenlijk zijn ze allemaal belangrijk... de verhouding tussen Thranduil en Legolas, zijn relatie met Tauriel, de kijker krijgt heel wat belangrijke informatie in de laatste film. Ze geven een achtergrondverhaal aan de enige Elf in het Reisgenootschap. Wat hij meemaakte tijdens de Hobbit-trilogie, de verhoudingen tussen Elfen, Dwergen en Mensen, de acties van zijn vader en de dynamiek tussen Tauriel en Legolas zijn allemaal bepalend voor zijn persoonlijkheid.”

Wat voor stunts kunnen we verwachten in The Battle of the Five Armies?

“Ze zijn nog groter en beter, dat is een van de sterke kanten van Pete (regisseur Peter Jackson). Als geen ander snapt hij wie de personages zijn en wat ze nodig hebben. Het is altijd leuk om in de huid van Legolas te kruipen want hij geeft me steeds waanzinnige scènes. Ik heb echt wilde dingen gedaan.”

Hoe goed kan je nu overweg met pijl en boog?

“Best goed, ik heb heel wat kunnen oefenen. Ik denk dat je talent moet hebben voor dat soort dingen en gelukkig kan ik ermee uit de voeten. Ik geniet ervan, het is leuk om te doen.”

Mis je Nieuw-Zeeland?

“Absoluut, het is een prachtige plaats. Het geeft me een warm, huiselijk gevoel. Het is leuk om te weten dat dat er altijd zal zijn. Ik kijk er naar uit om ooit op vakantie te gaan en Pete en Fran (Walsh) op te zoeken. Ik heb dat nog niet gedaan. Ik dacht altijd ‘Ik ga terug naar Nieuw-Zeeland', maar ik had het altijd te druk. Wanneer de tijd rijp is, zal ik het zeker en vast bezoeken.”

Naast Ian McKellen, die meedeed in zes films, ben je met vijf films ook een vaste waarde in Middle Earth. Hoe voel je je daarbij?

“Ik heb er nooit zo over gedacht, maar het was geweldig om te worden gevraagd om Legolas opnieuw te spelen. Ik maakte er een tijd geleden al grapjes over met Peter, voordat hij aan The Hobbit begon. Het was een ongelofelijk moment toen hij belde om te zeggen dat hij Legolas in The Hobbit wou brengen en met mij wou samenzitten om te zien hoe we dat zouden aanpakken.

Pete is een autoriteit op dit vlak. Hij heeft zich meer verdiept in die wereld dan eender wie. Toen hij zei dat er een “mogelijkheid is voor conflict en dynamiek tussen vader en zoon, dat er een nieuw personage geïntroduceerd wordt en dat alles een rol speelt in de ontwikkeling van Legolas als de eenzame Elf in het Reisgenootschap”, voelde dat meteen logisch en authentiek aan.”

Je kreeg nu de kans om de puntjes tussen Legolas zoals hij nu is en de Legolas van tien jaar geleden te verbinden. Was dat een gemakkelijke overgang voor jou?

“Eerllijk gezegd dacht ik niet meer aan The Lord of the Rings. Belangrijk was om te focussen op het moment en wat er nu speelt. Zonder een boek, de boeken van Lord of the Rings waren een soort Bijbel tijdens de opnames, wist ik niet welke kant het verhaal op zou gaan tot ik het script in handen kreeg.”

Hoe was het om samen te werken met Evangeline Lilly?

“Ze is fantastisch. Volgens mij bracht ze de nodige passie en energie voor de rol. Het kan niet gemakkelijk zijn geweest om de enige vrouwelijke bijdrage als elf te brengen. Je had natuurlijk ook Cate Blanchett, die gracieus opduikt en verschijnt, maar Evangeline moest echt worstelen met dit personage om erachter te komen wie ze was. Samen met Pete en Fran is dat gelukt, en ze waren er meteen mee weg dankzij haar enthousiasme.”

Heb je haar wat kunnen bijleren over boogschieten?

“Ze had daar helemaal geen hulp bij nodig! Ze had al talent en werd bijgestaan door een fantastisch stuntteam.”

Was het voor jou een geval van spiergeheugen?

“Voordat ik begon met filmen, dacht ik ‘Gaan al die vaardigheden terugkomen? Zal het hetzelfde zijn of ingrijpend anders? Zal het er goed uitzien?' Ik ging zelfs zover dat ik het originele kostuum opnieuw aantrok. Toen ik aankwam op de set en langs de garderobe moest, zag ik het originele kostuum hangen en dacht ik ‘Verdorie, dat wil ik nog eens aantrekken.' Het paste nog steeds. Ik was dus niet drastisch veranderd, wat cool was, maar ook een beetje beangstigend. Uiteindelijk ben ik toch een beetje getransformeerd omdat ik atletischer wou zijn.”

Wat was moeilijk om opnieuw te doen?

“Niets was onoverkomelijk met wat toewijding en werk. Het accent en andere Elfendingen hadden enkel wat tijd nodig. Het fysieke was interessant, omdat ik al een dagje ouder word en meer last krijg van pijn en kwaaltjes. Legolas is fysiek een erg zwaar personage. Ik denk dat mensen zich sneller laten gaan,  terwijl Elfen altijd bezig blijven.”

Herinner je jouw laatste dag op de set?

“Ja, we waren een scene aan het filmen, wanneer Pete plots de muziek van Lord of the Rings afspeelde. Mijn laatste opname was maf en best grappig. Er was een heleboel opschudding op de set en plots galmt die muziek door de speakers.”

Hoe toegewijd zijn de fans aan Middle Earth, volgens jou?

“Ik denk dat de fans van de boeken, deze wereld en de films naar alles kijken. Ze zien niet gewoon de film. Ze bekijken de verlengde versies en nadien alle beelden van achter de schermen. Ze zijn echt toegewijd. Pete is zelf ook een fan, die de film voor de andere fans maakte.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies ligt nu op dvd en Blu-ray in de winkelrekken.