Acht films met inspirerende vakantiebestemmingen

Acht films met inspirerende vakantiebestemmingen

De verlofperiodes zijn nog een eindje weg en de meeste vakantieplannen zijn waarschijnlijk nog niet meer dan een idee. Om de tijd totdat je op het vliegtuig mag stappen te overbruggen, kan je natuurlijk altijd wegdromen bij een film. Vacation, waarin de familie Griswold op roadtrip naar een amusementspark trekt, is een prima voorbeeld van een komedie waarbij het vakantiegevoel duidelijk aanwezig is. En aangezien die binnenkort verkrijgbaar is op dvd en blu-ray besloten wij nog acht films op te snorren die je meteen zin geven om te vertrekken.

The Beach – Thailand

Hoewel The Beach bij momenten angstaanjagend kan zijn, is de setting dat nooit. De parelwitte zandstranden van de paradijselijke eilanden voor de Thaise kust spatten van het scherm en nodigen uit tot een zon, zee en strandvakantie. Het verhaal speelt zich af op Ko Samui en Ko Pha Ngan, twee eilanden in de Golf van Thailand. In werkelijkheid is de film opgenomen op Ko Phi Phi Lee, voor de westkust van Thailand.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain – Parijs

Parijs, de Lichtstad, de stad van de liefde ... Hoe je de Franse hoofdstad ook wilt noemen, je kan er uren struinen tussen bouwkundige parels en pittoreske cafeetjes. In het Café des 2 Moulins in de schitterende Montmartrewijk werkte het fictieve personages Amélie Poulain. Doorheen de film beleeft ze een sprookjesachtig avontuur door Parijs. Het Café des 2 Moulins bestaat bovendien echt en was volgens de uitbater eerder al de setting voor twee films.

Lost in Translation – Tokio

Dat een cultuurshock ook zijn charmes heeft bewijst Lost in Translation. Twee Amerikanen treffen elkaar in Tokio, een wereldstad waar ze de taal niet spreken en de cultuur nauwelijks begrijpen. Beide personages bevinden zich op een verschillende keerpunten in hun leven, die ze dankzij elkaar en de ongebruikelijke omgeving onder ogen moeten zien. Ondanks dat Tokio een bevreemdend effect heeft, krijgt de Japanse hoofdstad dankzij het minimale camerawerk en de natuurlijke belichting haast iets magisch.

Eat Pray Love – Italië, India, Indonesie

Wanneer een vrouw die denkt dat ze alles heeft (een man, een huis en een goede carrière) geconfronteerd wordt met een scheiding, valt dat gedachtebeeld plotseling in duigen. De Amerikaanse beseft plots dat ze niet weet wat ze wil in het leven en besluit op wereldreis te vertrekken, in de hoop zichzelf tegen te komen. In Italië leert ze het plezier van goed eten kennen, in India ontdekt ze spiritualiteit en in Indonesië leert ze de liefde van haar leven kennen.

In Bruges – Brugge

Dat Brugge een schitterende stad is, hoef je de meeste Belgen niet meer te vertellen. Met In Bruges kon heel de wereld dat ook ontdekken, al zijn de hoofdpersonages het daar niet over eens. Ondanks dat de Breydelstad in de eerste vijf minuten wordt afgeschreven als ‘a shithole' en uiteindelijk een soort vagevuur blijkt, komen de historische gebouwen als het Belfort, de Grote Markt en de monumentale kerken perfect tot hun recht in deze zwarte komedie.

Into the Wild – Verenigde Staten

Als er één film is die heel wat jonge mensen heeft aangezet om het dagelijkse leven achter zich te laten, een rugzak om te binden en eropuit te trekken, dan is het Into the Wild wel. De film brengt het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless. Nadat hij zijn studies succesvol heeft afgerond, besluit hij om al zijn geld aan het goede doel te geven en door de Verenigde Staten te reizen. Zijn zwerflust brengt hem doorheen heel de Verenigde Staten, of het nu met de trein, met de kayak of te voet is. Tijdens zijn spectaculaire trip geeft hij zich volledig over aan de natuur, al zorgt dat jammer genoeg voor een vroegtijdig einde.

La grande bellezza – Rome

La grande bellezza, Italiaans voor ‘de grote schoonheid', heeft zijn naam niet gestolen. De Italiaanse prent brengt het verhaal van een journalist die op 65-jarige leeftijd beseft dat hij zijn leven heeft vergooid aan wilde feestjes en holle pretenties. Het bewustzijn dat hij niet zo onsterfelijk is als de eeuwige stad, doet hem zoeken naar de betekenis van het leven en de ware schoonheid. Het sublieme camerawerk in de Romeinse setting geeft kijkers in ieder geval een glimp van dat begrip.

Lord of the Rings – Nieuw-Zeeland

Om het epos van J.R.R. Tolkien tot leven te brengen op het grote scherm, kon Peter Jackson geen betere plek op aarde vinden dan zijn thuisland Nieuw-Zeeland. Van de glooiende groene heuvels in Matamata die The Shire zijn magie gaven tot Mount Aspiring National Park met de rivier Waiau die de machtige Anduin voorstelde, ver moest Jackson nooit gaan om Middle Earth op film vast te leggen. Bovendien zijn er tal van wandelpaden en gidsen gemaakt om het filmgevoel er helemaal te herbeleven.

Zin gekregen in een filmische vakantie? Of toch eerst een vakantiefilm? Vacation ligt vanaf 20 januari in de winkelrekken!