BIZAR. Koeien leren op het potje gaan in strijd tegen klimaatverandering (video)

Met de MooLoo, een toilet voor koeien, zijn Duitse en Nieuw-Zeelandse wetenschappers erin geslaagd om koeien min of meer zindelijk te maken. Dat experiment kan cruciaal zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Doordat de urine opgevangen wordt, komt er namelijk aanzienlijk minder lachgas vrij.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Distikstofmonoxide, ofwel lachgas, is het derde belangrijkste broeikasgas, na methaan en CO2. De urine van koeien is op zichzelf niet vervuilend, maar wanneer het de bodem bereikt, komt lachgas vrij in de atmosfeer. Daarnaast sijpelen die schadelijke stoffen ook door naar rivieren en beken, waardoor de biodiversiteit aangetast wordt. Nieuw onderzoek, dat recent gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Current Biology’, brengt hoop: als de koeienurine opvangen wordt, kan de uitstoot van lachgas met helft verminderd worden.

Slimme koe

Koeien zijn intelligente wezens. Eerder wetenschappelijk onderzoek toonde al aan dat koeien vrienden kunnen maken, wrok kunnen koesteren tegen koeien die gemeen waren tegen hen en dat ze rouwen om overleden koeienvrienden. Waarom zouden ze dan niet in staat zijn om op het potje te gaan in plaats van hun ontlasting eender waar in de wei te droppen?

Dat was de redenering van de Duitse en Nieuw-Zeelandse wetenschappers die jonge koeien leerden plassen in een afgebakende ruimte. Aan de hand van beloningen en milde straffen leerden elf van de zestien kalveren naar het toilet gaan. Als ze op de juiste plek plasten, kregen ze een lekker drankje of gerst. Deden ze hun behoefte waar het hen uitkwam, werden ze besproeid met water.

De vijf koeien die er nog niet in slaagden om naar het juiste toilet te gaan, hebben enkel meer tijd nodig, aldus de onderzoekers. Momenteel onderzoeken de wetenschappers hoe ze kalveren automatisch zouden kunnen leren plassen op het toilet, zonder interventie van de boeren.