Zwitserland schenkt 1 miljard aan Europese Unie

Zwitserland schenkt 1 miljard aan Europese Unie

Bondspresident Doris Leuthard (foto links) kondigde de gift aan tijdens het bezoek van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (rechts) aan Bern. De 1,3 miljard voor tien jaar zal onder meer gebruikt worden voor beroepsopleidingen en maatregelen tegen jeugdwerkloosheid. Er werden gesprekken gevoerd met de landen die de hulp krijgen om hun noden te detecteren. Enkel de Zwitserse Volkspartij (UDC) was gekant tegen de nieuwe betaling.

Eerdere giften

Het parlement keurde vorig jaar al de wet goed die het verlenen van hulp aan nieuwe EU-lidstaten mogelijk maakt, maar moet zich nog uitspreken over het budget. Zwitserland maakte eerder al een miljard frank vrij voor tien staten die de EU in 2004 vervoegden. Daarna volgde 257 miljoen voor Bulgarije en Roemenië, en 45 miljoen voor Kroatië.

Redenen

Zwitserland wil op die manier de goede relaties met zijn belangrijkste buur en grootste handelspartner, de Europese Unie, behouden. De Zwitserse economie is erg afhankelijk van de Europese buren. Bovendien rekent het land in ruil voor tegenprestaties in verschillende dossiers, al gaat het officieel wel om een autonome beslissing van het Alpenland.

Het geld gaat ook niet toevallig naar de nieuwe lidstaten in het oosten van Europa. De Zwitserse regering beschouwt die groeilanden als interessante afzetmarkten voor Zwitserse producten en zet stevig in op handel met Oost-Europa.