"Zou me deels verantwoordelijk voelen mocht extreemrechts goed scoren" (Francken)

"Zou me deels verantwoordelijk voelen mocht extreemrechts goed scoren" (Francken)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) begrijpt dat vluchtelingen hun land willen ontvluchten, maar "we kunnen geen 60 miljoen vluchtelingen opvangen. Want waar is de grens?" Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Standaard. "Je moet een draagvlak behouden. Ik zou het verschrikkelijk vinden mocht Vlaams Belang opnieuw wind in de zeilen krijgen en er opnieuw een extreemrechtse golf over Vlaanderen zou rollen." Behalve de asielzoekers komt er nog een massa migranten binnen, aldus Francken. "Vorig jaar 160.000. 45.000 van hen waren asielzoekers en al de rest was gezinshereniging, arbeidsmigratie en regularisaties. Er komen ook Bulgaren, Polen, Roemenen en noem maar op. De vluchtelingen zijn dus maar één element."

Francken deelt de bezorgdheid van de publieke opinie. "Wie komt hier allemaal binnen? Mensen uit IS-gebied, meestal alleenstaande mannen... Zal er ooit werk zijn voor al die mensen? Ook de bezorgdheid over de islam deel ik", zegt de staatssecretaris. "Mensen van extreemrechts zijn te lang in een hoekje geduwd. Ze werden weggezet als simpele zielen, als moslimhaters. Maar als we de voeling met de bezorgdheden van onze bevolking kwijtraken, zeker op mijn departement, dan zitten we echt met een probleem."

"Als vader en echtgenoot zit ik ook met vragen. Dat moet je mensen ook durven te zeggen. Zo krijgen mensen ook het gevoel dat er naar hen geluisterd wordt, en dat we ermee bezig zijn en dat we de problemen ook echt aanpakken", klinkt het nog. "Dus mocht extreemrechts toch opnieuw grote scores halen in Vlaanderen, dan zou ik dat voor een stuk zien als een persoonlijke nederlaag."

bron: Belga