Zon, zee en een boek

Zon, zee en een boek

Tim Vervaeke (33) leest sinds enkele jaren weer veel. «De voorbije jaren was muziek prioritair geworden, maar nu hebben de boeken weer de bovenhand», zegt hij. «Ik ben wel selectief in mijn keuzes: kwaliteit boven kwantiteit. Ik neem altijd boeken mee op vakantie. Ideaal om me te ontspannen, meer inzicht te verwerven, maar ook om de tijd te doden als dat nodig is.»

«Ik probeer ook boeken van buitenlandse auteurs te kopen, die dan verband houden met het land waar ik op vakantie was. Vorig jaar kocht ik in Boedapest bijvoorbeeld ‘De sterren van Eger' van Géza Gárdonyi, over de belegering van het kasteel in Eger door de Turken in 1552.»

  • INTRIGERENDE NON-FICTIE

«Dit is mijn eerste Luyendijk, hoewel ze me ook ‘Het zijn net mensen' al hebben aangeraden. Voor dit boek heeft hij zich twee jaar lang verdiept in de bankenwereld, meer bepaald The City in Londen, het financiële hart van Europa. Zo zag hij met eigen ogen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ik vind het boeiend om eens andere achtergrondinformatie te krijgen, over wat er niet verteld wordt in de kranten en journaals.»

Joris Luyendijk, Dit kan niet waar zijn, Atlas Contact, 207 p., 19,99 euro

  • MAGISCHE FANTASY

«Ik lees mijn fantasy vooral in het Engels, omdat bepaalde nuances zich nu eenmaal niet laten vertalen. Maar deze lees ik toch in het Nederlands. Sapkowski vertelt het levensverhaal van ‘The Witcher', een bijzonder soort magiër. De volledige serie bestaat uit zeven boeken en is verfilmd. Onlangs zijn er ook games op de markt gekomen, maar ik hou het liever bij de boeken. Sapkowski zou zich voor de monsters hebben laten inspireren door de Slavische mythologie. Ook dat vind ik boeiend.»

Andrzej Sapkowski, De laatste wens & Het zwaard der voorzienigheid, Luitingh-Sijthoff, 706 p., 19,95 euro

  • HISTORISCHE FICTIE

«Ik ben al lang geïnteresseerd in de Vikingen: in hoe ze echt waren en hoe ze leefden. Op school heb ik geleerd dat het moordzuchtige, bloeddorstige mensen waren, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Ze dreven handel, waren landbouwers, kunstenaars en zo meer. Rode Orm, de slimme en daadkrachtige held van deze saga, is nog een jongen als hij wordt ontvoerd door Vikingen en aan de riemen wordt gezet in hun langschepen. Tijdens zijn omzwervingen zal hij uitgroeien tot een echte leider. Historische fictie is, naast de meer academische non-fictie, een uitstekende manier om meer te weten te komen over die periode.»

Frans G. Bengtsson, De langschepen, Lebowski, 574 p., 25 euro

  • OVER METAL

«Metal is een van mijn favoriete muziekgenres, maar wordt steevast in een verdomhoekje gedrumd om de verkeerde redenen. Er zit veel inhoud in de muziek en metal heeft invloeden van jazz, blues, klassiek en meer. Bas Verdin heeft jarenlang een muziekwinkel in Antwerpen uitgebaat en is zelf ook muzikant. In zijn debuut geeft hij zijn visie op de muziek en de impact op de samenleving. Het werk is zowel voor de kenner als de leek bedoeld.»

Bas Verdin, Heavy Matters: A Treatise on Metal, Music and Society, VZW3-4

  • SCI-FI MET EEN BOODSCHAP

«Dit boek, eigenlijk de hele trilogie, staat al enkele jaren op m'n verlanglijstje, maar ik kwam er nooit toe ze te lezen. ‘Red Mars' (in het Nederlands vertaald als ‘Mars, de rode planeet', red.) is een van de klassiekers in de sciencefiction. In 2026 vertrekt een groepje kolonisten naar Mars om er een leefbare planeet van te maken, een soort tweede Aarde. Maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Ik heb al enkele boeken van deze auteur gelezen en hij heeft me telkens overtuigd. Bij Kim Stanley Robinson is het meer dan gewoon een verhaal, er zit een boodschap achter, een soort levensvisie.»

Kim Stanley Robinson, Red Mars, Voyager, 1993, 671 p., 9,49 euro

Meer zomerse leestips nodig? Check www.iedereenleest.be of word lid van de Facebookgroep ‘www.iedereenleest.be - wat lees jij?'.