«Zoek je nieuwe job bij een kmo»

«Zoek je nieuwe job bij een kmo»

De positieve trend in aanwervingen die we sinds begin dit jaar kennen zet zich voort tot aan het einde van 2016. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstenleverancier SD Worx. Tijdens de drie eerste kwartalen van 2016 steeg de tewerkstelling in Vlaanderen met 2,3%, in Brussel met 0,4% en in Wallonië met 0,1%.

Belgische kmo's creëren 24.000 jobs

De Belgische kmo's in de privé-sector stellen bijna 1,7 miljoen mensen te werk. Hiermee zorgen zij voor bijna 60% van de privé-tewerkstelling in ons land. Op basis van de kmo-jobindex berekende SD Worx voor Metro dat er in 2016 al 24.000 banen bijkwamen in Belgische kmo's.

Hiermee staat de kmo-jobindex van SD Worx op het hoogste peil sinds het begin van de metingen in december 2005. Hij staat op 113,8, wat betekent dat er sinds december 2005 13,8 meer mensen werken bij bedrijven met maximaal honderd werknemers. “Het is vooral de derde opvallende kwartaalstijging op rij die optimistisch stemt”, zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo's bij SD Worx. “We spreken nu toch van een structurele blijvende verbetering.”

Verlaging patronale bijdrage zorgt voor meer jobs

Belangrijk in dit verhaal is de verlaging van de patronale bijdrage van 33% naar 25% dankzij de taxshift die inging vanaf 2016. “Deze maatregel stimuleert de arbeidsmarkt extra”, concludeert Johan. “En wat opvalt: de impact bij de allerkleinsten is duidelijk groter dan bij de kmo's met meer werknemers.”