Zo zou leven op Mars ons lichaam veranderen

Zo zou leven op Mars ons lichaam veranderen

De technologie staat niet stil en stilaan beginnen wetenschappers al na te denken over praktische gevolgen van menselijk leven op Mars. Zo zullen we de karakteristieken van de rode planeet langzaamaan een nieuwe soort mens vormen. "De sterke contrasten tussen de omstandigheden op Mars en onze planeet kunnen het proces versnellen", legt evulotieboloog aan de universiteit van Houston Scott Solomon uit aan NBC. "Binnen 6.000 jaar zou er nieuwe mensensoort kunnen ontstaan."

De lichtere zwaartekracht op de buitenaardse bestemming kan zorgen voor dikkere botten, ook die van de schedel. Daardoor zouden we een robuuster uiterlijk krijgen. Onze botten moeten namelijk constant de druk van zwaartekracht weerstaan. Daalt de zwaartekracht, dan zwakt ons gestel af en bestaat de kans om breuken. Mensen met van nature dikkere botten hebben dus een voordeel en staan evolutionair gezien sterker.

Een gebruinde Marsman

Een ander lichaamsdeel dat kan toenemen in grootte zijn je ogen. Omdat Mars verder verwijderd is van de zon dan de Aarde, is er ook minder licht dat de planeet bereikt. Bewoners zullen dus nieuwe manieren moeten vinden om het licht op te nemen of groter ogen netvliezen ontwikkelen.

De bewoners van de rode planeet zouden ook wel eens met een gelijkaardige kleur van huid kunnen rondlopen. De atmosfeer rond de planeet is dunner, waardoor er meer UV-stralen tot de grondoppervlakte doordringen. Mensen met een donkerdere huid, en dus beter beschermd zijn tegen de zonnestralen, zullen minder snel huidkanker krijgen.