Zo ziet Komen Eten eruit bij de Queen

Zo ziet Komen Eten eruit bij de Queen

Gisteren was de eerste dag van een vierdaags staatsbezoek van Michael D. Higgins, president van Ierland, aan het Verenigd Koninkrijk. Daar hoort natuurlijk een groot banket bij.

Het banket vond plaats in St. George's Hall van Windsor Castle. In die hal staat één grote tafel uit 1846. Die tafel is meer dan 50 meter lang en is gemaakt uit mahoniehout.

Voor het banket wordt de tafel geboend door het personeel. Ze staan daarvoor op de tafel op hun sokken en gebruiken en soort croquethamer die met stof bekleed is.

Er zijn heel wat mensen met een speciale functie. Zo is er de 'yeoman of the silver pantry' die verantwoordelijk is voor het 4.000-delige speciale servies.

Hij moet samen met zijn team alles demonteren, wat 8.000 componenten oplevert, die hij allemaal met de hand moet oppoetsen, drogen, polijsten en terug in elkaar steken. Het is drie weken werk voor hem en zijn acht bedienden.

De tafel dekken is ook geen simpel klusje. Dat neemt twee dagen in beslag en alle 1.200 glazen (6 per gast) en 2.000 delen van het bestek moeten tot op de millimeter juist liggen.

Elke plaats voor een gast is 45 centimeter, dat wordt afgemeten met een speciale stok. Elke stoel moet exact 68,58 centimeter (27 inch) van de tafel verwijderd zijn.

De stoelen zetten is de taak van de 'yeoman of the glass and china pantry'. Hij moet ook alle 200 linnen servetten met het monogram van de koningin vouwen. Hij vouwt die servetten in de vorm van een Dutch bonnet, het klassieke Nederlandse hoedje dat vrouwen vroeger droegen.

Als iedereen uiteindelijk aan tafel zit, serveert een team van 100 obers het eten. Zij doen dit op een gesynchroniseerde manier en hebben hun eigen verkeerslichten daarvoor. Blauw staat voor stand-by, amber betekent dat ze het eten mogen opdienen.

U mag zelf punten geven voor sfeer en gezelligheid.

Hieronder kan u een reportage bekijken die eerder is gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=GRvZt30CF6c