Zo ziet de wereld eruit na 44 jaar gevangenis

Zo ziet de wereld eruit na 44 jaar gevangenis

Op 25-jarige leeftijd ging Otis Johnson de gevangenis in. Zo'n 44 jaar later kwam hij weer vrij. Gedurende zijn periode in de cel is de wereld erg hard veranderd. Wanneer de ondertussen 69-jarige Othis Times Square in New York betreedt, kan hij dan ook zijn ogen niet geloven.

Othis Johson werd in 1975 veroordeeld voor poging tot moord op een politieman. Vorig jaar augustus werd hij na 44 jaar gevangenisstraf vrijgelaten. In de korte documentaire die Al Jazeera maakte, zien we Johnson rondwandelen op Times Square. De 69-jarige man kijkt verbaasd naar de mensen die tegen zichzelf lijken te praten. "Toen ik wat beter keek, zag ik de draadjes in hun oren. Telefoondinges of zoiets. iPhones noemen ze het. Ik dacht eerst dat iedereen een geheim agent van de CIA geworden was.", zegt Johnson. Het valt hem op dat sommigen alleen naar hun telefoon lijken te kijken en niet naar de weg. “Hoe doen ze dat?”, vraagt hij zich af.

Voor ons zijn al die technologische veranderingen vanzelfsprekend, maar voor iemand die meer dan 40 jaar opgesloten zat, kan dit als een shock worden ervaren. Ook in de supermarkt ontdekt Othis een hele reeks nieuwe producten. Drankjes in allerlei kleuren en verschillende soorten pindakaas trekken zijn aandacht. Hij wil al die nieuwe dingen eens uitproberen, maar vindt het erg moeilijk om te kiezen uit dat grote aanbod.

Othis Johnson is erg blij om weer als een vrij man te kunnen rondlopen. "Het is er veel beter dan in de cel. Ik kom graag buiten in de zon en observeer de mensen graag". Momenteel kan hij steunen op de hulp van een non-profitorganisatie die huizen verzorgt voor ex-gevangenen in de New Yorkse wijk Harlem.