Zo is het om te leven in het huis van de toekomst

Zo is het om te leven in het huis van de toekomst

Tijdens de Samsung Experience Days in Mechelen stelde de technologiereus haar nieuwste snufjes voor. Robotstofzuigers, nieuwe televisies, wasmachines, ovens, virtual reality en natuurlijk het nieuwe vlaggenschip, de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge werden uitgebreid voorgesteld. Maar de grote blikvanger was het zogenaamde Smart Home, 'het huis waarin eenieder van ons in de nabije toekomst zal wonen'. Hoog tijd om eens te bekijken hoe dat voelt, leven in een Smart Home.

"In 2050 zullen er op onze planeet 9 miljard mensen wonen waarvan het merendeel terecht zal komen in de steden. Er zal minder ruimte zijn voor grote woningen in de steden. We zullen ons met andere woorden moeten aanpassen aan de woonst van de toekomst en de woonst zal zich moeten aanpassen aan ons." Dat was erg beknopt wat er gezegd werd tijdens de presentatie van Samsung.

Om het huis van de toekomst te kunnen zijn, moet ons huis slim worden. Samsung heeft om daarin te slagen de Smart Things-app ontwikkeld. Deze app die gekoppeld is aan allerlei sensoren en digitale systemen moet ons leven aangenamer en gemakkelijker maken. Je kan met een druk van je knop de lichten dimmen, de oven voorwarmen, de verwarming aanpassen en nog veel meer. "Dergelijke systemen bestaan toch al jaren onder de noemer domotica," merkte iemand kritisch op, maar daar wilde Samsung niet van weten. "Het grote voordeel aan het Smart Things-systeem is dat je niet langer een koffiezet van een bepaald merk moet hebben voor je technologie werkt. Samsung biedt een systeem aan dat werkt met de huishoudapparaten die je nu hebt." Hoe dat werkt, is verrassend eenvoudig. Elk elektrisch apparaat heeft een identiteitskaart en door een speciaal tussenstuk (de SmartPlug) weet het systeem te herkennen wat voor soort apparaat er aangesloten is. Dat zorgt ervoor dat het pakket van Samsung een stuk goedkoper uitvalt voor de consument. Voor minder dan 600 euro kan je nu al aan de slag met je eigen huis van de toekomst. Allemaal goed en wel, maar hoe ziet een dag in een Smart Home er nu precies uit?

Goodmorning

Een dag begint wanneer je wakker wordt en dan is het eerste wat je doet naar je smartphone grijpen en de Smart Things-app activeren. Je kiest vervolgens voor de optie 'goodmorning' waarna de lichten aanspringen, de koffiezet een kopje koffie maakt, de eierkoker aanslaat en de radio je lievelingsmuziek speelt. De opties zijn natuurlijk zo ruim als je zelf wil. Al wat je nu 's morgens zelf moet doen, zal voor je gedaan worden, waardoor je tijd uitspaart om rustig wakker te worden en de krant te lezen.

I am leaving

Wanneer het tijd is om te vertrekken naar het werk neem je opnieuw je smartphone in je handen en kies je voor de optie 'I am leaving'. Meteen sluiten alle apparaten af en gaan de lichten uit. De tijd dat je elektriciteitsrekening te hoog was door vergeetachtigheid is bij deze ook voorbij. Wie al eens vergeet of hij de deur wel op slot deed, zal blij zijn te horen dat elke deur automatisch op slot gaat wanneer je hem sluit.

Tijdens je afwezigheid werken de verschillende sensoren optimaal. Zo heeft Samsung een 'moisture sensor' die je meteen waarschuwt op je smartphone wanneer er een lek is. Als het lek van een dergelijk formaat is dat het water heel wat schade kan toebrengen aan je woonst, wordt het water automatisch afgesloten. De 'motion sensor' zorgt er dan weer voor dat inbrekers geen kans hebben om ongezien te vertoeven in je woonst. De sensor pikt elke beweging zorgvuldig op en zodra er iets is dat niet klopt, schiet de webcam aan waarna er een livestream op je smartphone geactiveerd wordt.

Wie vaak moet overwerken en verantwoordelijk is voor het huishouden, zal blij zijn om te horen dat Samsung ook aan jou gedacht heeft. Je kan met de app je robotstofzuiger  activeren die volledig automatisch je huis een grondige schoonmaakbeurt geeft. De robot gaat nauwkeurig langs alle hoeken en kantjes en loopt niet vast op tapijten. Kleine drempels zijn eveneens geen enkel probleem voor de intelligente stofzuiger. Wanneer de robot merkt dat zijn batterij bijna leeg is, rijdt hij terug naar zijn docking station. Eenmaal opgeladen gaat hij automatisch verder met zijn opdracht waar hij gestopt is.

Ook de was kun je vanop afstand doen. De slimme wasmachines kunnen vanaf de app bediend worden. De voorwaarde is wel dat de kledij al in de wasmachine zit, een deel dat je vooralsnog zelf zal moeten doen.

I am home

Wanneer je na een lange werkdag terug thuiskomt is het tijd om te ontspannen. Ook daar heeft Samsung aan gedacht. De nieuwe SUHD Curved TV's geven een fantastisch beeld van ongeziene kwaliteit dankzij de nano-kristal technologie, intense lichtaccenten, rijke en natuurlijke kleuren en een ongezien contrast. Wie zich liever ergens anders waant, kan voor de virtual reality-set kiezen van Samsung. De VR-ervaring is overtuigend sterk. Met een klik op een knop waan je je te midden van olifanten en leeuwen op safari in Kenia of in een gondel in Venetië. De beeldkwaliteit is nog niet wat we gewend zijn, maar dat is een probleem dat heel binnenkort ook tot het verleden behoort. Samsung wil met de technologie sportwedstrijden en andere evenementen tot in je woonkamer brengen.

Wanneer je dan eindelijk rustig in je zetel zit, gaat de bel. Geen probleem, via een camera krijg je op je Curved TV een livestream en kun je zien wie er aan je deur staat. Is het een vriend? Dan open je de deur vanuit je luie zetel.

Goodnight

Aan elke dag komt een einde. Als het eenmaal tijd is om te slapen, activeer je een laatste keer je Smart Things-app en kies je voor de optie 'goodnight'. Meteen gaan alle lichten uit en sluiten alle apparaten af. Deuren gaan op slot en de verwarming wordt teruggebracht naar de gewenste temperatuur. Je legt je smartphone op de draadloze oplader, waarna hij automatisch op stil wordt gezet zodat je niet gestoord kan worden tijdens je welverdiende nachtrust.

Sterke toekomstvisie

Het lijkt erop dat Samsung al heel wat te bieden heeft, maar volgens het bedrijf is dit pas het begin, het topje van de ijsberg. Samsung zet hoog in op samenwerking met andere bedrijven om apps te ontwikkelen die kunnen gekoppeld worden aan de Smart Home. "Wij zijn niet in staat om in alles te voorzien. Beveiliging bijvoorbeeld wordt een belangrijk punt maar er zijn andere gespecialiseerde firma's die daar beter aan kunnen werken." Samsung nodigt daarmee iedereen uit om mee te werken aan de toekomst.