Zo bescherm jij je ogen als je de hele dag naar een beeldscherm moet kijken

Zo bescherm jij je ogen als je de hele dag naar een beeldscherm moet kijken

Het computer vision syndrome krijg je als je lang naar een beeldscherm kijkt en dat  veroorzaakt vaak wat problemen. Je krijgt na een tijdje een wazig zicht en krijgt klachten zoals hoofdpijn, droge ogen, spanning op de ogen en vermoeidheid. Deze zes tips zouden je hiervan verlossen.

1. Volg de 20-20-20 regel

Dit haalt de de spanning van je ogen af. Kijk na 20 minuten achter je scherm op iets anders van ongeveer 5 meter van je vandaan. Focus je er zo'n 20 seconden op en richt je daarna terug naar je scherm. Zo zorg je ervoor dat je ogen van een korte naar een lange afstand moeten schakelen, waardoor ze even ontspannen.

2. Pas de helderheid van je scherm aan

Je computerscherm is een grote lamp die op je is gericht. Als de ruimte donker is, maar je helderheid fel kan dit heel zwaar zijn voor je ogen. Probeer altijd in een verlichte kamer te werken met een aangepaste helderheid.

3. Knipper genoeg

Als je een tijdje achter je scherm zit, vergeet je weleens te knipperen. Dit kan ook zorgen voor de uitdroging van je ogen. Probeer dus op regelmatige basis te knipperen.

4. Hou het scherm op afstand van een armlengte

Door je scherm op armlengte afstand te houden verminder je de spanning. Dit geldt ook voor je telefoon. Je ogen zullen je dankbaar zijn.

5. Veminder het gebruik van je beeldschermen

Dit is lastig als je werkt met een computer, maar vaak gebruiken we hem nog wanneer we hem niet nodig hebben. Als je iets aan je collega wil vragen doe dat dan niet via mail, maar loop er even naartoe. Zorg ook dat je tijdens je pauzes niet achter je scherm blijft hangen, maar babbel even met een collega.

6. Draag een speciale computerbril

In een computerbril is een speciale anti-glastint ingebouwd, die vergelijkbaar is met een gepolariseerde bril. Die speciale bril heeft ongeveer 60% meer vergrotingseffect dan een normale bril. De kijkzones van een computerbril zijn precies afgestemd op de bewegingen tijdens je werk. Zo heb je minder last van gespannen ogen.