Ziekteverzuim met derde gestegen in tien jaar

Ziekteverzuim met derde gestegen in tien jaar

Gemiddeld is in België 8% van de medewerkers een tijdje afwezig van het werk. «Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met meer dan de helft gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden», klinkt het. «In elke leeftijdsgroep is de stijging van het absenteïsme zichtbaar.»

Verminderde concentratie

Uit een bevraging van Attentia bij 6.500 beeldschermwerkers, blijkt dat 66% het voorbije jaar fysieke klachten had en 74% minstens één keer per week visuele klachten had na een werkdag. Die klachten houden 7% afwezig op het werk. De voornaamste fysieke klachten hebben betrekking op de nek (33%), onderrug (32%) en schouders (25%).

Daarnaast kampt meer dan helft (55%) van de bevraagden met een verminderd concentratievermogen, terwijl 38% last van stress heeft. Bijna een kwart (23%) vertoont een «hoge herstelnood», wat wil zeggen dat ze een verhoogd risico op een burn-out hebben.

'Vital Company'

«Al deze factoren samen verhogen de kans op absenteïsme», zegt Attentia. Daarom lanceert de hr-dienstverlener samen met het bedrijf SportMed «Vital Company». Dat programma bestaat uit drie modules («Be Active», «Be Flex» en «Be Fit») en moet werknemers aanzetten om onder andere meer te bewegen, de juiste lichaamshouding aan te nemen en het uithoudingsvermogen te verhogen. Medewerkers krijgen daarbij een actieplan op maat, op basis van wetenschappelijke methodes.

«Door in te zetten op een gezondere levens- en werkhouding zien we een positieve invloed op absenteïsme», zegt Nathalie Constant van Attentia. «Fitte medewerkers kunnen zich ook beter concentreren, zijn productiever en kennen een lager stressniveau.»