Zeventien deelnemers aan eerste antidiscriminatiecursus voor Gentse makelaars

Zeventien makelaars volgen morgen in Gent een coaching door het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia. Ze krijgen advies over hoe ze met racistische en discriminerende vragen van huiseigenaars en klanten moeten omgaan. Deelnemers krijgen een inleiding over de antidiscriminatiewetgeving en raad over aanpassingen voor personen met een beperking. Dat is nodig, want Gentse praktijktesten tonen aan dat een op de zeven makelaars systematisch discrimineert op basis van afkomst of beperking. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia geeft de erkende cursus, waarin deelnemers een uiteenzetting krijgen over de juridische praktijktesten op de huurmarkt door de UGent. Acteurs zullen levensechte situaties naspelen, zodat makelaars op de juiste manier leren reageren.

De studiedag is vrijwillig, makelaars waarvan is aangetoond dat ze discrimineren krijgen van Unia persoonlijke begeleiding. Elf van de twaalf discriminerende makelaars neemt deel aan die vorming, hoewel ook die niet verplicht is, meldt het kabinet van schepen van gelijke kansen Resul Tapmaz.

Uit praktijktesten bleek eind vorig jaar dat kandidaat-huurders met een beperking in 15 procent van de gevallen een negatief antwoord kregen op hun vraag om een huis te bezichtigen, omwille van hun beperking. Voor kandidaat-huurders met een niet-Vlaamse naam lag de discriminatiegraad op 14 procent.

De Stad Gent betaalt de coaching, die volgt op het Charter Gelijke toegang tot huisvesting dat in 2015 werd ondertekend door de Stad Gent, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB), de Huurdersbond en Unia.

bron: Belga