Zeven weetjes die je nog niet wist over Bob Marley

Zeven weetjes die je nog niet wist over Bob Marley

We kennen het allemaal: de aanstekelijke reggae muziek en haar koning Bob Marley, de driekleur van de rood, groen en gele vlag, het mythische Jamaica en haar Rasta's. Vandaag viert de reggae-wereld de geboorte van zijn Koning. Hij zou 70 geworden zijn. Wij verzamelden zeven onbekende weetjes over de grootste reggae artiest van de twintigste eeuw.

1) Bob Marley zijn naam is eigenlijk Robert Nesta Marley, in het Jamaicaans wordt Robert 'Bob'.

2) The King of Reggae heeft nooit zijn vader gekend. Norval Marley was een Engelse kapitein. Voordat hij Bob's moeder in de steek liet wou hij er zeker van zijn dat zijn zoon de naam Nesta zou dragen. Hier is nooit een uitleg voor geweest.

3) In Bob zijn vroege jeugdjaren werd hij gepest omdat hij 'bruin' was, niet blank noch zwart. Marley reageerde hier altijd op met dit befaamd citaat: I don't stand for the black man's side, I don' t stand for the white man's side. I stand for God's side." Hij schreef hier ook een liedje over: "Mr Brown".

4) Bob reed gedurende een heel lange tijd rond met een BMW, wat naar eigen zeggen 'Bob Marley and the Wailers' betekende.

5) Op 3 december 1976 pleegden onbekende inbrekers een aanslag op Marley toen hij in zijn huis aan het vergaderen was. Hij raakte gewond aan zijn linkerhand en werd in het ziekenhuis opgenomen. Twee dagen later, op 5 december, stond er al een optreden gepland. Het concert werd niet afgeblazen en Marley besloot om het concert gratis te spelen.

6) Hij had 13 kinderen van drie verschillende vrouwen. Hij trouwde op 21-jarige leeftijd met Rita Marley in 1966, ze werd een van de zangeres van The Wailers. Veel van zijn kinderen werden ook actief in de reggae wereld, maar haalden nooit even grote successen. De bekendste zijn Damian en Ziggy Marley.

7) Bob Marley stierf op 36-jarige leeftijd in Miami, waar hij overleed aan kanker. In 1977 blesseerde Marley zich aan zijn dikke teen tijdens een potje voetbal, zijn lievelingssport. Een paar maand later werd er op exact dezelfde plek een tumor gediagnosticeerd, dit kon genezen worden maar was tegen het geloof van de Rasta's, en Marley was zeer gelovig. De kanker verspreidde langzaam aan in heel zijn lichaam en hij stierf vier jaar later in 1981.