Zeven gewonden bij rellen tijdens manifestatie van neonazi's in Californië

Zeven gewonden bij rellen tijdens manifestatie van neonazi's in Californië

In Sacramento, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Californië, zijn bij rellen tijdens een manifestatie van neonazi's zeven mensen gewond geraakt. Dat melden verschillende media. De bijeenkomst werd verstoord door anarchisten en antifascisten. Ongeveer 25 blanke suprematisten hadden de toestemming gekregen om te manifesteren op de trappen van de Capitool in Sacramento. Het kwam tot confrontaties toen meer dan 150 anarchisten en antifascisten kwamen opdagen. Ze riepen slogans als "racisten, ga naar huis" en joegen verschillende neonazi's weg van bij het Capitool.

Verschillende van de gewonden hadden steekwonden, en er vielen slachtoffers aan beide kanten, aldus de krant Sacramento Bee op gezag van politiechef van Sacramento Sam Somers. Twee mensen raakten levensgevaarlijk gewond, aldus televisiezender KCRA.

Volgens Somers was het niet de eerste keer dat er suprematisten samenkwamen bij het Capitool, maar "deze keer hebben de anarchisten een veel agressievere houding aangenomen".

De politiechef verklaarde nog dat de neonazi's, ondanks hun extreme standpunten, het recht hebben om beroep te doen op het Eerste Amendement om te manifesteren. Volgens de Los Angeles Times had de Traditionalist Worker Party opgeroepen tot de bijeenkomst. Die groepering strijdt voor een blanke heerschappij en tegen immigratie.

bron: Belga