Zes op de tien middelbare scholieren kiezen voor de fiets

Zes op de tien middelbare scholieren kiezen voor de fiets

VAB vreesde dat veel scholieren die vroeger - voor de coronacrisis - met de bus of tram naar school gingen, nu opnieuw met de auto naar school gebracht zouden worden. Maar uit een enquête van VAB bij 5.500 respondenten blijkt nu dat veel jongeren de overstap naar de fiets hebben gemaakt. 30% van de middelbareschooljongeren die normaal het openbaar vervoer gebruiken, is overgestapt op de fiets, 16% wordt nu met de auto gebracht en 44% blijft het openbaar vervoer gebruiken.

Door die omschakeling is de fiets nu het meestgebruikte vervoermiddel voor jongeren om naar de middelbare school te gaan. Vroeger ging 44% met de fiets, nu 59%. Het aandeel openbaar vervoer valt terug van 47% naar 24%. Het aandeel jongeren dat te voet naar school gaat, blijft stabiel op 12%.

Veiligheid

Door de sterke toename van het aantal fietsers naar secundaire scholen, roept VAB steden en gemeenten op om aandacht te hebben voor de veiligheid voor fietsers, zowel op de routes naar school als aan de schoolpoort. «Zowel de nieuwe fietsers als de automobilisten moeten aan deze nieuwe situatie van nog meer fietsers richting secundaire scholen wennen», luidt het.

Winteruur

VAB verwacht wel dat veel jongeren die nu nog voor de fiets kiezen na 25 oktober, bij de omschakeling naar het winteruur, opnieuw zullen kiezen voor de auto of het openbaar vervoer. De organisatie roept De Lijn op om tegen dan samen met scholen, gemeenten en steden een aangepast aanbod uit te werken. Een andere suggestie is dat scholen zelf een schoolbus inleggen of vervangend vervoer regelen.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft wel oren naar die bekommernissen. «Ik heb opdracht gegeven te onderzoeken in welke mate de autobus- en autocarbedrijven kunnen ingezet worden voor het woon-schoolverkeer om zodoende extra capaciteit te krijgen aan bussen en buschauffeurs. Hierover is er een overleg met De Lijn en FBAA (Belgische Federatie van Autocar en Autobusondernemers, nvdr.)», zegt de minister.

Meest gelezen
 1. kaatthumb

  Kaat Bollen deelt eerlijke foto: «Ik heb er vaak om gehuild, maar ze maken me ook tot wie ik ben»

 2. misspoesthumb

  Verraadt deze tip wie Miss Poes in ‘The Masked Singer’ is?: «Ik ben er 100% zeker van»

 3. papegaaithumb

  HILARISCH! Vrouw schaamt zich dood wanneer papegaai haar seksgeluiden nabootst (video)

 4. belgaimage-186496750-full35

  Vermiste peuter Dean (4) dood aangetroffen in Zeeland

 5. lindathumb

  Linda de Mol verbreekt relatie na ‘The Voice’-schandaal: «Verschrikkelijke nachtmerrie»