Zelfstandige modewinkels kenden slecht najaar

Zelfstandige modewinkels kenden slecht najaar

Het was geen goed najaar voor de zelfstandige modewinkels. Volgens het NSZ, dat een rondvraag deed bij 533 leden, werd er gemiddeld 4 procent minder omzet gerealiseerd dan in dezelfde periode vorig jaar. En ook toen ging het al slecht, met 7 procent omzetverlies jaar-op-jaar. Mode Unie had het eerder deze herfst over een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Eerst was het weer de spelbreker, met uitzonderlijk zachte maanden september en oktober. Winterartikelen gingen amper over de toonbank. Maar het NSZ verwijst ook naar een aantal grote herstructureringen, zoals bij Caterpillar en ING, waardoor de Belg blijkbaar de vinger op de knip houdt.

De koopjes, die op 3 januari starten, moeten normaal gezien een deel van de omzet goedmaken, maar slechts een derde (35 pct) van de ondervraagde handelaars verwacht betere zaken te doen dan vorig jaar. Nog iets meer modewinkeliers (38 procent) verwachten zelfs slechtere solden dan vorig jaar.

NSZ heeft het over "een negatieve spiraal" voor de sector. De sectorfederatie raadt de zelfstandige modewinkels aan om te investeren in een online winkel, en te verrassen met expertise, een uniek aanbod en evenementen.

bron: Belga