Zelfmoordterrorist Maalbeek voor aanslagen Parijs verhoord door Belgische politie

Zelfmoordterrorist Maalbeek voor aanslagen Parijs verhoord door Belgische politie

Khalid El Bakraoui, de terrorist die zichzelf opblies in een metrostel in Maalbeek op 22 maart en die ook een rol speelde in de voorbereiding van de aanslagen in Parijs, was gekend bij de Belgische politie en is kort voor de aanslagen in Parijs nog ondervraagd voor wapenhandel. Dat meldt de Franse krant Le Parisien vanmorgen.

De ondervraging van El Bakraoui dateert van 21 oktober en kaderde in een onderzoek naar de verdachte aankoop van kalasjnikov-magazijnen.

De politie onderzocht onder meer de computer van El Bakraoui. Volgens Le Parisien werden daarop verschillende liederen en video's aangetroffen waarin de gewapende jihad verheerlijkt werd en bleek ook uit zijn Facebook- en Youtubegeschiedenis een grote interesse voor de radicale islam.

El Bakraoui werd opgepakt, maar ontkende alle beschuldigingen. Volgens de krant was de antiterreureenheid van de federale politie op de hoogte van het onderzoek.

Khalid El Bakraoui blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek op 22 maart. De zware crimineel uit Brussel was ook betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs. Zo huurde hij in september, terwijl er bij de Belgische politie een onderzoek naar hem liep, een safehouse in Charleroi dat als laatste uitvalsbasis van de daders zou zijn gebruikt. De vingerafdrukken van mededaders Abdelhamid Abaaoud en Bilal Hadfi werden daar na de aanslagen teruggevonden.

bron: Belga