Zeewier kan voorverpakte maaltijden gezonder maken

Zeewier kan voorverpakte maaltijden gezonder maken

In een artikel dat verscheen in het wetenschappelijk journaal Phycologica doet Mouritsen de voordelen van zeewier uit de doeken. De algen barsten van antioxidanten, vezels, jodium en meervoudig onverzadigde en omega 3-vetzuren. Volgens Mouritsen verhogen de aanwezige hoeveelheden kalium en zout de bloeddruk niet, wat wel vaak het geval is bij verwerkt voedsel. Bovendien smaakt zeewier umami en kan het vermijden dat naar andere hartige voedingsstoffen, vaak vol suiker, zout of vet, wordt gegrepen.

Volgens Mouritsen en zijn onderzoeksteam is het belangrijkste voordeel van zeewier dat het voorverpakte maaltijden gezonder kan maken. Ze testten brood met zeewier uit op een groep zwaarlijvige mannen. Zolang het brood niet meer dan 4% zeewier bevatte, hadden de deelnemers geen probleem met de smaak. Dankzij het brood kregen ze meer voedingsvezels binnen en aten ze over een periode van 24 uur 16,4% minder calorieën.

"We weten dat veel mensen moeite hebben met het onderscheid tussen gezond en ongezond voedsel", verklaart Mouritsen. "Door zeewier toe te voegen, kunnen we voedsel gezonder maken. In veel gevallen krijgen we ook smakelijker voedsel, dat bovendien het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen."

Mouritsen en zijn team raden vijf tot tien gram zeewier, gedroogd of in poedervorm, aan per dag. Al geven ze wel toe dat het moeilijk te bepalen is hoeveel zeewier je moet eten om van de voordelen te genieten.