YouTube wil kijkers laten betalen

YouTube wil kijkers laten betalen

YouTube lanceert een abonnementsdienst, YouTube Red. Op die manier wil het gebruikers laten betalen voor het bekijken van video's. De meeste content blijft echter gratis.

Net als andere aanbieders van onlinecontent zoekt YouTube naar manieren om gebruikers te laten betalen. Nu komen bijna alle inkomsten uit advertenties. Eerder experimenteerde de videodienst als met betalende tv-kanalen in de Verenigde Staten. Vorig jaar werd dan weer ‘Music Key' gelanceerd, een betalende muziekstreamingdienst naar het voorbeeld van Spotify.

Muziekdienst

Via YouTube Red zal je video's kunnen bekijken zonder advertenties. Bovendien komt er zogenoemde ‘premium content', video's die enkel voor abonnees ontwikkeld zijn. Het gaat bijvoorbeeld om werk van enkele bekende ‘YouTubesterren', videomakers die veel bekeken filmpjes maken en miljoenen volgers hebben. Op die manier gaat YouTube de concurrentie aan met Netflix. Ook de muziekstreamingdienst ‘Music Key' zal opgenomen worden in het abonnement. Tot slot zullen gebruikers video's ook kunnen opslaan en offline bekijken.

YouTube Red zal volgende week gelanceerd worden in de Verenigde Staten. De rest van de wereld moet nog wachten tot volgend jaar. Een abonnement kost 9,99 dollar (9,80 euro) per maand.