Yes weekend! Vijf culturele tips om je weekend nóg beter te maken

Weet je nog niet wat te doen dit weekend? Metro helpt je op weg.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Bru.Taal

(5 t.e.m. 13/05)

Brugge - Er is er eentje geboren, hoera hoera: een nieuw literatuurfestival. Curatoren Hendrik Tratsaert en Sigrid Bousset wiegen het kindje in Brugge, maar het heeft een uitgesproken internationaal dna: Bru.Taal presenteert een mix van gevestigd en nieuw talent, van kruisbestuivingen met andere kunstvormen en organiseert de ontmoeting tussen Nederlandstalige en anderstalige auteurs. Bru.Taal palmt niet alleen de culturele tempels van Brugge in, maar trekt ook naar de openbare ruimte, naar private en verborgen plekken in de stad.

LIES - Ontroerend Goed

(Première 7/05)

Gent - Zelden was een titel zo welsprekend: de nieuwe van het Gentse theaterperformancecollectief Ontroerend Goed heet ‘£¥€$', met de dollars als venijnige lettertekens. De financiële crisis van 2008 vormde de inspiratiebron voor een interactief ‘spel' waarbij de toeschouwers verleid worden door de opwinding van het risico, de macht van geld. Wie denkt dat hij boven die thrill verheven is, waagt zijn kans: première in Gent, daarna te zien in heel Vlaanderen.

Ne merel op nen tak - MartHa!tentatief

(6/05)

Lint - Weinig gezelschappen zijn zo sympathiek en zo op maat van hun stad (Antwerpen) als het fabuleuze MartHa!tentatief, met Bart Van Nuffelen en Johan Petit als sterkhouders. Samen met muzikant David Bovée maakt Johan Petit nu een voorstelling over melancholie en optimisme. Het zal wellicht een verhaal worden zoals we dat kennen: toegankelijk voor iedereen, maar met grote levenswijsheden. Voor alle Antwerpenaars, en iedereen van op de parking!

Kunstenfestivaldesarts 2017

(5 t.e.m. 27 mei)

Brussel - Het internationale Kunstenfestivaldesarts gaat ook dit jaar in binnen- en buitenland op zoek naar de crème de la crème van de wereld van de podiumkunsten. Er komt goed volk als de Zwitser Milo Rau, dansgrootheid Boris Charmatz en vaste gast Mariano Pensotti, maar uit eigen regionen zijn er eveneens namen om naar uit te kijken: de eerste creaties van filosoof-theatermaker Pieter De Buysser en Thomas Bellinck onder de vlag van het nieuwe gezelschap Robin, bijvoorbeeld. Het festival palmt gekende en ongekende plekken in Brussel in maar er zijn ook films, talks en natuurlijk… feest!

VIVA DALIDA

(05/05)

Borgerhout - Paroles...Paroles… In 1987 vond Dalida, née Iolanda Cristina Gigliotti, dat er te veel gekwetter rond haar hoofd zat, en ze maakte in Parijs een eind aan haar leven. De zangeres en actrice van Egyptische afkomst en met de exotische uitstraling liet de wereld een paar onsterfelijke nummers na - denk ook aan ‘Gigi l'Amoroso', en het puikje van de Vlaamse muziekwereld - onder andere Patrick Riguelle, Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix vonden terecht dat Dalida niet mocht vergeten worden. Ze zetten haar uitgebreid in de bloemetjes op deze nostalgische muziekavond in de Roma.