Yellow Tigers openen tegen titelverdediger VS

Yellow Tigers openen tegen titelverdediger VS

De Belgische volleybalvrouwen (FIVB 19) beginnen morgen in het Bulgaarse Ruse aan de tweede editie van de Nations League. Het team van bondscoach Gert Vande Broek ontmoet dan de Verenigde Staten (FIVB 3), dat vorig jaar de Nations League won en brons pakte op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Woensdag volgt een confrontatie met Bulgarije (FIVB 16), donderdag is Japan (FIVB 6) de tegenstander. Tijdens het presitigieuze toernooi treffen de Belgen vijftien wereldtoppers op vijf verschillende locaties. De tweede speelweek (28-30 mei) gaat door bij olympisch kampioen China, waar de organisator (FIVB 2), Thailand (FIVB 14) en Zuid-Korea (FIVB 9) de opponenten zijn. Van 4 tot 6 juni organiseert België drie wedstrijden, tegen Rusland (FIVB 5), Polen (FIVB 26) en wereldkampioen Servië (FIVB 1). Voor de vierde speelweek (11-13 juni) trekken de Tigers naar Duitsland. Ze nemen het daar op tegen de Duitsers (FIVB 15), Nederland (FIVB 7) en de Dominicaanse Republiek (FIVB 10). De vijfde en laatste speelweek (18-20 juni) vindt plaats in Turkije, met duels tegen het gastland (FIVB 12), Italië (FIVB 8) en Brazilië (FIVB 4).

Vorig jaar wisten de Yellow Tigers zich met een 13e plaats te verzekeren van het behoud. België won in totaal vier keer en ging elf keer onderuit. Naast België nemen in deze editie ook Polen, nieuwkomer Bulgarije (ter vervanging van Argentinië) en de Dominicaanse Republiek deel als challenger. Het laagst gerangschikte challengerteam degradeert.

De eindronde met zes wordt net als vorig jaar gehouden in het Chinese Nanjing. In 2018 haalden de Verenigde Staten het met 3-2 van Turkije in de finale.

Het belooft trouwens een drukke zomer te worden voor de Yellow Tigers. Begin augustus spelen de Belgische vrouwen in Italië hun kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Ze werden uitgeloot tegen Nederland, Italië en Kenia. De groepswinnaars plaatsen zich, samen met gastland Japan, rechtstreeks voor de Spelen. Vanaf 23 augustus staat dan nog het EK op het programma. De Yellow Tigers spelen in Polen tegen het gastland, Italië, Oekraïne, Portugal en Slovenië. De eerste vier van elke poule stoten door naar de achtste finales.

bron: Belga