Wouter Beke: "We zullen verantwoordelijk zijn als we gevraagd worden"

Wouter Beke: "We zullen verantwoordelijk zijn als we gevraagd worden"

"Deze uitslag noopt ons tot bescheidenheid". Zo reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op de uitslag van de verkiezingen. "We zullen bescheiden zijn, maar zullen ook verantwoordelijk zijn de komende dagen als we gevraagd worden". CD&V gaat deze verkiezingen sterk achteruit. Beke gaf in de toespraak voor zijn militanten toe teleurgesteld te zijn, maar wil niettemin nog afwachten. Een op drie stembureaus is nog niet geteld, aldus de christendemocratische voorzitter.

Het verhoopte Hilde Crevits-effect bleef uit. Het is opvallend hoe Beke zijn West-Vlaams kopstuk een hart onder de riem stak. "We hebben op een positieve manier campagne gevoerd, waarin redelijkheid, fatsoen en respect centraal stonden. We hebben verschild van mening, maar we zullen dat altijd doen op onze manier en in onze stijl. En Hilde heeft die stijl belichaamd", aldus Beke. Later luidde het dat "schofferen niet in onze genen zit".

Beke maakte ook duidelijk dat samenwerken met Vlaams Belang niet aan de orde is. "Mijn programma staat zo ver af van Vlaams Belang, dat ik me op geen enkele manier kan inbeelden hoe we kunnen samenwerken", luidde het. De uitslag van Vlaams Belang verraste hem niet helemaal. "We zijn jammer genoeg niet uniek met dit fenomeen, dat nu binnensijpelt in Vlaanderen".

Indien CD&V wordt uitgenodigd, zal de partij zich "verantwoordelijk" opstellen. "We hebben op voorhand gezegd dat we niet voor onbestuurbaarheid en blokkeringen zijn, al liggen de puzzelstukken niet gemakkelijk".

bron: Belga